Чому люди тікають з країни: експерт назвав головну проблему незалежної України

Ми не могли побудувати ту країну, в якій би знайшлося місце для українців, як громадян / ua.depositphotos.com

У нас більше автомобілів або холодильників, ніж за часів СРСР, але цінності, які панують у Західній Європі, в Україні навіть не сформовано.

Україна не просто отримала, а дійсно завоювала незалежність. Проблема в тому, що крім самої ідеї незалежності в українській політичній думці, тоді не було розвиненої ідеї того, для чого вона нам потрібна.

Таку думку в коментарі Главреду озвучив політичний аналітик, голова Центру досліджень політичних цінностей, колишній народний депутат України, голова мистецького об'єднання Остання барикада Олександр Доній.

«Ми не могли побудувати ту країну, в якій би знайшлося місце для українців, як громадян. Де-факто незалежність була побудована для влади. Тобто право на щастя отримали лише владні еліти, тому йде боротьба за владу, як за спосіб залучення до всіх благ», - зазначив він.

Доній вважає, що наразі виходу з кризи не передбачається.

"Наше відставання від країн Європи буде лише посилюватися. У нас є прогрес у побутових речах - у нас більше автомобілів або холодильників, ніж за часів Радянського Союзу, але ми все більше відстаємо в гуманітарних аспектах. Тобто ті цінності, які вже є панівними в Західній Європі, в Україні навіть не сформовано. Саме через це у нас посилюється внутрішня агресія, протистояння і розбіжність між заможною верхівкою влади і більшістю громадян», - пояснив політичний аналітик.

Україні треба засвоїти урок про те, що Україна може бути лише зсередини, вважає Доній. І якщо вона не дасть відповіді на запитання, для чого вона існує як держава, то українці і надалі або тікатимуть за кордон, або не захищатимуть країну, тому що не відчувають в цьому необхідності.

"Тобто в Україні є серйозна суспільна проблема, яку влада лише відображає - відсутність правильних світоглядних цінностей серед українців. До влади йдуть спеціально для збагачення замість того, щоби зробити щось для громадян. І поки це не зміниться, позитивних перспектив в України немає – вона і надалі існуватиме як держава, але з неї й далі тікатимуть люди в комфортніші місця для проживання», - резюмував експерт.

Як повідомляв Главред, українці, у яких є можливість працевлаштуватися в країнах Європи, обиратимуть переїзд і залишатимуться в ЄС на постійне місце проживання, заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Експерти вважають, що попит на українських фахівців за кордоном продовжує зростати, тому Україні слід негайно впроваджувати системну державну політику щодо протидії "відтоку мізків".

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти