Новий закон про мобілізацію: хто має право на відстрочку у 2024 році - список

Хто може отримати відстрочку від мобілізації за новою редакцією закону / Колаж Главред, фото: УНІАН

В умовах дії воєнного стану, відповідно до нового законопроекту про мобілізацію, деякі категорії населення мають право на відстрочку від мобілізації.

10 квітня Верховна Рада України почне розгляд законопроекту про мобілізацію у другому читанні. Зокрема, в новій версії законопроекту визначено категорії осіб, що будуть мати право на відстрочку від мобілізації в період дії воєнного стану. У проекті документа, оприлюдненому у Телеграм-каналі нардепа від "Слуги народу" Данила Гетманцева, визначені умови для отримання відстрочки.

У проекті закону про мобілізацію встановлено, що право на відстрочку від мобілізації матимуть особи з інвалідністю та батьки трьох і більше неповнолітніх дітей. Також студенти зможуть отримати відстрочку, але лише за певних умов.

Згідно з законопроєктом, право на відстрочку мають отримати:

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні проводиться у зв'язку з російською агресією. Мобілізація у 2014-2015 рр. була частковою, тобто проводилася в окремих місцевостях держави, а також стосувалася певної частини національної економіки, Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій. З 2022 року в Україні оголошена і проводиться загальна мобілізація.

Всього за період 2014-2015 рр. проведено шість хвиль відкритої часткової мобілізації, пише Вікіпедія.

Мобілізація в Україні – зміни до закону про мобілізацію

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки підготував кінцевий текст законопроекту про мобілізацію до розгяду в парламенті у другому читанні. Про це повідомив голова комітету Олександр Завітневич.

Крім того, з проекту закону про мобілізацію було виключено положення щодо демобілізації. За даними ЗМІ, ініціатором цього виключення був головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

На думку командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, система територіальних центрів комплектування в Україні потребує удосконалення, і зараз ведуться роботи з її покращення.

Інші новини:

Новини заразКонтакти