Кулеба прокоментував створення Берегівського району на догоду інтересам Угорщини

Кулеба заперечує вплив Угорщини на децентралізацію Закарпаття / УНІАН

В МЗС наголошують, що інші держави не можуть диктувати Україні умови децентралізації.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що жодна іноземна держава не має права диктувати Україні, яким чином організовувати громади, райони чи області, інакше це буде розцінено як втручання у внутрішні справи нашої держави.

"Моя принципова позиція і офіційна позиція МЗС для всіх, хто, не шкодуючи метафор, розганяє фейки: жодна іноземна держава не має права диктувати Україні, яким чином організовувати громади, райони чи області. Для нас абсолютно неприйнятні будь-які втручання іноземної держави у внутрішні справи України", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Як приклад міністр навів інформацію щодо Берегівського района Закарпатської області, яку вже кілька днів українці активно обговорюють у соцмережах. Він підкреслив, що факти про створення Берегівського району на догоду інтересам Угорщини – це абсолютний фейк.

Читати такожНа Закарпатті чоловіка ледь не віднесло течією річки в Угорщину"Правда: Берегівський район вже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування. Зараз мова йде лише про приєднання до нього Виноградівського району в межах реформи. Рішення про приєднання цього району приймало не МЗС. Адміністративно-територіальна реформа - не питання МЗС", - написав міністр.

За словами Кулеби, ніяких домовленостей під час його візиту в Будапешт не було укладено, і це є також фейком, який розповсюдили українські ЗМІ.

"Ніякі такі зобов'язання під час мого візиту в Будапешт я не брав. МЗС не веде жодних переговорів ні з однією країною щодо створення "національних" районів або округів. Такі переговори суперечили б Конституції, законодавству і національним інтересам України", - підкреслив він.

Як відомо, інформація почала поширюватися після того, як Міністерство громад і територій оприлюднило проекти майбутніх районів України в рамках адміністративно-територіальної реформи, де Берегівський і Виноградівський райони збиралися приєднати до різних територіальних одиниць.

Нагадаємо, за словами міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, в червні три спільні комісії України і Угорщини повинні узгодити кроки, які вирішать спірні питання у відносинах двох країн.

Автор: Яна Катасонова
Новини заразКонтакти