Не тільки кафе і ресторани: стали відомі деталі переходу на українську мову з 2021 року

З 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування перейде на українську мову / ZN.UA

За словами Тараса Кременя, у сфері обслуговування можна буде використовувати не тільки українську мову.

У зв'язку з набранням чинності статті 30 закону про українську мову на території України вся сфера обслуговування перейде на надання послуг державною мовою з 16 січня 2021 року. Однак норми закону будуть поширюватися і на освітні установи та медичні послуги.

Як заявив Уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремінь, всі постачальники товарів і послуг повинні будуть перейти на українську. Однак якщо клієнт попросить, можна домовитися про обслуговування будь-якою зручною мовою.

"Український споживач нарешті отримає право на обслуговування державною мовою за замовчуванням - в супермаркеті або в інтернет-магазині, в кафе або ресторані, в банку або в аптеці, на АЗС або на вокзалі, в спортзалі або бібліотеці і т. п. винятків небагато: тільки на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін", - сказав Кремінь, повідомляє пресслужба Кабміну.Читати такожСферу обслуговування до 2021 року повністю переведуть на українську мову

Також чиновник додав, що вся інформація в закладах сфери надання послуг повинна бути українською.

Примітно, мовна вимога поширюється не тільки на торгівельну сферу, а й на надання медичних послуг.

"Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки та секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо", - сказав Кремінь.

Наостанок він підкреслив, що будь-який громадянин може звернутися з проханням обслуговувати його українською мовою. У разі порушення люди зможуть відправляти скарги на ім'я уповноваженого електронною поштою, або ж в письмовому вигляді.

Закон про українську мову

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти