На повернення грошей підуть роки: НБУ ліквідує Полікомбанк Тарасовців

Національний банк України невдовзі ліквідує Чернігівський Полікомбанк, який не має змоги забезпечувати свої кредити ліквідними заставами. За даними видання KP.UA, після закриття основновними жертвами стануть бюджетники та вкладники банку.

Очолюваний Миколою Тарасовцем, Полікомбанк був створений у 1990 році для обслуговування бізнесу його родини, зокрема будівельної компанії “Основа-буд-7”, що належить його сину Юрію Тарасовцю.

Микола Тарасовець певний час очолював Комісію з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності Чернігівської облради. Його банк тісно співпрацював з місцевою владою для купівлі землі під будівництво житла в Чернігові, де “Основа-буд-7” реалізувала кілька проєктів. Зокрема, це 16-поверховий будинок на вулиці Київській, 7.

Проєкт супроводжувався численними проблемами: відсутність електрики, опалення, газу та обіцяної автономної системи, а також підземного паркінгу.

“Фактор війни, на який можна було би все списати, тут ще не міг зіграти ніякої ролі, адже за обіцянками Тарасовців будинок мав прийняти мешканців ще у 2021 році. Але і цього досі не сталось. Скоріш за все, “ОСНОВА-БУД-7” вже ніколи не зможе заживити будинок”, – йдеться у матеріалі.

Інші об'єкти “Основа-буд-7”, як мікрорайон “Масани” на вулиці Незалежності, також мали проблеми. Компанія вимагала додаткові кошти з дольників за вже придбане і побудоване житло. Завідомо неправильні договори попередньої купівлі квартир дали підстави стягувати з власників житла від 200 тис. грн.

У ЖК «Олександрівський», незважаючи на продаж усіх квартир, будинки залишилися незбудованими, а частина з них зазнала руйнувань під час обстрілів РФ. Вкладники також зіткнулися з додатковими вимогами про доплати.

Полікомбанк надавав “Основа-буд-7” кредити під заставу незавершених будівництв, які виявились неліквідними, тобто такими, що не здатні забезпечити реальні застави. А оскільки “Основа-буд-7” є найбільшим клієнтом банку, докапіталізацію провести буде неможливо.

“Далі ще цікавіше: НБУ застосував до Полікомбанку заходи впливу за порушення у сфері фінмоніторингу та валютного законодавства. За даними НБУ, мова йде про відмивання грошей”, – додають журналісти.

У випадку ліквідації банку, бюджетники та звичайні вкладники можуть зазнати суттєвих втрат, оскільки виплати з Фонду гарантування вкладів не покриють усіх зобов'язань і можуть затягнутися на роки.

Нагадаємо, що раніше ЗМІ повідомляли про можливе шахрайство з боку депутата-забудовника Тарасовця на суму близько $20 мільйонів і його можливу втечу за кордон.

Новини заразКонтакти