Гендиректор "Метінвесту" пояснив, як промисловості досягти нульових показників викидів

Фото: scientificrussia.ru

Українській промисловості для нульових показників викидів до 2050 року потрібна допомога держави, заявив гендиректор "Метінвесту".

Для реалізації амбітних екологічних проектів та досягнення українськими промисловими підприємствами нульових показників викидів до 2050 року необхідне сприяння з боку держави. Про це в інтерв'ю телеканалу "Україна-24" заявив генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков.

Також він підкреслив, що у держави повинна бути довгострокова стратегія розвитку вітчизняної промисловості, тоді як сьогодні в Україні податкове законодавство змінюється щорічно, що ускладнює нормальний розвиток економіки.

"Мені здається, тут дуже важливо теж дивитися довгостроково. Ось як ми: плануємо свої проекти на 10, 15, вже і на 30 років вперед починаємо планувати, точно також і державний апарат повинен дивитися не на 2-3-4 роки, не до наступних виборів, а він повинен дивитися в майбутнє. І тоді ми зможемо зробити збалансовану систему, яка стимулюватиме ті чи інші галузі до розвитку, до декарбонізації", - зазначив він.

"Має бути рух назустріч, звісно. Це повинна бути стратегія держави з точки зору енергоносіїв, тому що для виробництва водню потрібно дуже багато електроенергії, дешевої електроенергії, відновлюваної електроенергії. І це те, про що держава повинна подбати, щоб це було", - сказав Риженков.

Він зазначив, що для побудови нового вуглецево-нейтрального виробництва "Метінвесту" будуть потрібні істотні інвестиції – близько 5-7 мільярдів доларів.

"Для модернізації, для побудови нового вуглецево-нейтрального виробництва необхідні великі інвестиції... якщо ми заходимо в зелену металургію, то це, в принципі, цифри вимірюються 5-7 мільярдів доларів, які потрібні на оновлення наших заводів", - зазначив він, додавши, що уряд Німеччини, наприклад, на ці цілі виділяє понад 9 мільярдів євро.

За його словами, наприклад, на ці цілі можна було б використовувати кошти від екологічного податку, щоб підприємства отримали можливість реінвестувати їх у ці нові технології.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти