Експерт спрогнозував, як стрибки курсу гривні вплинуть на ціну палива на АЗС

Заправка / УНІАН

Фахівець відповів на питання - чи варто чекати українським водіям серйозного подорожчання палива на заправках.

Кожне просідання курсу гривні на 10 копійок щодо іноземних валют дає торговцям економічно обґрунтовану можливість підвищувати ціни на паливо на АЗС на 70-80 копійок.

Про це в коментарі Главреду розповів Геннадій Рябцев - директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" та експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі.

"Якщо говорити про вплив курсу валют на роздрібні ціни на заправках, то кожні 10 копійок девальвації – це приблизно 7-8 копійок потенціалу для зростання цін на бензин і близько 3 копійок Зростання для скрапленого газу. Виходить, що якщо протягом певного періоду часу курс національної валюти на міжбанку подешевшає на 1 гривню стосовно долара, то приблизно через два тижні у трейдерів з'явиться економічно обґрунтована можливість підвищити ціни на заправках на 70-80 копійок", ‒ вважає він.

Згідно з прогнозом Рябцева, в середньому вже найближчим часом шляхом коливання курсу гривні ціни на бензин на заправках зростуть приблизно на 50 копійок.

"З початку вересня у нас долар додав близько 70 копійок, отже, потенціал для зростання вартості бензину на заправках становить близько 50 копійок тільки шляхом здешевлення національної валюти", - підсумував він.

Читати такожВ Україні різко змінилися ціни на АЗС: нова вартість бензину і дизеля

Нагадаємо, раніше Главред повідомляв:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти