Експерт розповів, які проблеми чекають на Україну через протистояння США і Китаю

Україні доведеться вибрати США або Китай / Фото Reuters

Кінцева мета України у зовнішній політиці не сформульована, і це велика проблема.

Президент США Джо Байден та його адміністрація у зовнішній політиці робитимуть ставку на багатосторонню політику солідарності та колективних дій, тобто на вибудовування різних союзів, коаліцій, альянсів. На цьому фоні перед Україною відкриваються кілька можливостей.

Що це за можливості, розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса у коментарі Главреду.

"Користуючись ставкою Байдена на союзи та коаліції, ми можемо включитися в концепцію Тримор'я і, таким чином, стати її учасниками разом з Польщею, Угорщиною, Румунією і країнами Балтії», - вважає експерт.

Ще один варіант - Україна може посилити співпрацю безпосередньо із США. Але для цього Україні буде потрібно відновити довіру Штатів і здійснити низку важливих кроків в області боротьби з корупцією, розвитку верховенства права і проведення реформ.

При цьому слід враховувати, що між США і Китаєм почалося серйозне суперництво за глобальні ринки, а наша країна опинилася між ними - за неї йде боротьба.

Якщо Україна вибере США, тоді це ставить країну в конфронтацію з Росією, Китаєм і будь-якими іншими країнами, у яких буде конфлікт з США, в тому числі навіть з Туреччиною, прогнозує Куса. Якщо Україна почне "топити" за Китай, в цьому випадку з'являється ризик конфлікту зі Штатами і частиною західних країн.

"Україна може балансувати між Китаєм і США, але це дуже затратно і з точки зору ресурсів, і з точки кадровох підготовки, а ні того, ні іншого у нас зараз не спостерігається. З точки зору нашої геополітики, це був би оптимальний варіант, але слабкість наших держінститутів не дозволяє зараз грати в таку серйозну дипломатичну гру», - вважає експерт.

За його словами, поки що обрано шлях йти за інерцією в західному напрямку - проамериканському. Але далі почнуться проблеми, тому що кінцева мета України не сформульована - що у зовнішній політиці країна хоче отримати.

Санкції проти інвесторів Мотор Січі:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти