Дерибан землі у Києві: державний «Украексімбанк» та приватний «Асвіо Банк» змовилися в інтересах забудовника

У столиці готують під забудову земельну ділянку поблизу заводу «Радикал» в Деснянському районі / УНІАН

У столиці готують під забудову земельну ділянку поблизу заводу «Радикал» в Деснянському районі. І попри те, що ці землі забрудненні ртуттю та не можуть бути використані під житлову забудову, на них будуть намагатися звести буцімто «житло для військових».

У КМДА скандал не коментують. Натомість відомо, що в інтересах майбутнього забудовника через корупційно-судові оборудки у змові спрацювали два банки. Про ситуацію пише видання «КиївВлада». “Будувати мають намір під благим гаслом: “для військових”.

А відповідні земельні ділянки під ці потреби майбутньому забудовнику має передати державний “Укрексімбанк”,- каже співрозмовник редакції.Схема з одного боку досить складна, але водночас, як завжди, коли йдеться про корупційну складову, доволі прозаїчна, вказує видання.

“Справа в тім, що “Укрексімбанк” свого часу кредитував збанкрутіле підприємство “Бліц Інформ”, що розташовувалося поряд із “Радикалом”. Після продажу майна “Бліц – Інформу” на аукціоні ще у 2019 році, банк одразу почав його оскаржувати, щоб повернути заставне майно і головне – землі. За рішенням Північного апеляційного господарського суду від 4 квітня 2023 року “Укрексімбанк” нарешті досяг бажаного. І тепер готується віддати їх під власне забудову через новий аукціон наперед визначеному “переможцю”. У КМДА, тим часом, готується зміна цільового використання землі і відповідний дозвіл для майбутнього будівництва”, - зазначає джерело в міськраді.

Справа «Бліц-Інформу» про яку йдеться, насправді мала ще одного учасника - приватний «Асвіо Банк». Саме ця установа зумисно створила обставини для безкінечного оскарження аукціону з продажу майна банкрута.

Не маючи на меті реальну купівлю «Бліца», «Асвіо» у 2019 році подався учасником аукціону та не доплатив 65 копійок до суми обов’язкового внеску. Через це до аукціону банк допущений не був. І цей "аргумент" тепер був використаний «Асвіо» та «Укрексімбанком» у судах з метою отримання доступу до земель «Радикалу».

Як пише «КП в Україні», йдеться про змову державного «Укрексіму» та приватного «Асвіо Банку». І підтверджує її той факт, що «Украексімбанк» за кілька днів до виготовлення повного рішення суду (про скасування аукціону з продажу «Бліца») був обізнаний щодо його змісту. В інтересах якого саме забудовника змовилися банки - наразі ЗМІ не відомо.

Однак існує припущення, що забудовувати ртутні землі «Радикалу» хочуть близькі родичі колишнього мера Києва Леоніла Черновецького. У НАБУ та НБУ вже вивчають інформацію про факт змови. А в КМДА мають пояснити, яким чином забруднена ртуттю земля взагалі розглядається у якості прийнятного майданчика для житлової забудови.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року рівень концентрації ртуті в атмосферному повітрі на території і поблизу ВАТ "Радикал" перевищував нормативну у 145 рази. А масова частка ртуті в ґрунті на цих землях, перевищувала норму у 35,4 рази.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти