20 років до членства в ЄС: в Україні відповіли на "зраду" від президента Естонії

В Україні оцінили перспективи членства в ЄС / УНІАН

Часові передбачення не мають під собою ніяких конкретних розрахунків, переконана Ольга Стефанишина.

Заява президента Естонії Керсті Кальюлайд про те, що Україні знадобитися не менше 20 років для підготовки до вступу в ЄС прокоментувала віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

Як підкреслила вона в коментарі Європейській правді, в Євросоюзі намагаються пояснити власну неготовність до розширення неготовністю самої України до членства.

Українська чиновниця переконана в тому, що подібні тимчасові передбачення насправді не мають під собою ніяких конкретних розрахунків.

Вона зазначила, що швидкість інтеграції залежить не тільки від України, а й від ЄС, від політичної волі Його країн до прийняття нових членів.

"Це не технічний процес, як намагаються представити в деяких столицях ЄС. Сьогодні м'яч на боці Євросоюзу: я вважаю, в України є всі підстави отримати офіційний статус країни-кандидата в члени ЄС", - говорить віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

За її словами, Україна демонструє хорошу динаміку виконання Угоди про асоціацію, що дозволяє їй говорити з ЄС про інтеграцію в окремих секторах, а в перспективі – про інтеграцію у внутрішній ринок Євросоюзу.

"На жаль, нагадуючи Україні про ці реформи, окремі країни-члени НАТО і ЄС забувають згадати, що жодна з них не проходила подібних структурних трансформацій без потужної зовнішньої підтримки, яка включала і чітку підтримку інтеграції", - додала Стефанишина.

Що сказала Керсті Кальюлайд про членство України в ЄС

На сьогоднішній день Україна не відповідає необхідним вимогам для вступу в Європейський союз, заявила президент Естонії Керсті Кальюлайд.

ЄС повинен бути сміливішим у питанні розширення, в той же час Україна поки не підходить під вимоги членства, підкреслила вона.

"Вступ до ЄС має купу умов. І, відверто, жодна з ваших держав не виконує критерії членства. Вам знадобиться з 20 років роботи, поки ви дійдете до цієї готовності... Всі три країни мають проблеми з судами. Ви не підходите під вимоги членства в ЄС", - заявила Кальюлайд.

Президент Естонії переконана в тому, що ЄС повинен прийняти якесь рішення з питання своїх східних партнерів.

Нагадаємо, раніше в Європейській комісії оцінили перспективи членства України в Європейському Союзі.

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що не бачить перспектив для запуску процедури членства України в ЄС в найближчі 3-5 років.

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти