Україні загрожує дефіцит води через аномальну погоду - кліматолог

Клімат в Україні / ua.depositphotos.com

Через зміну клімату і погоди в Україні змінюється і якість води.

Останні п'ять років у нас були дуже жаркими, але, крім того, вони були ще й посушливими. За цей період нашим водним ресурсам було завдано великої шкоди. Про це в інтерв'ю Главреду розповіла кліматолог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"З одного боку, підвищення температури повітря взимку - непогано: коли зими менш суворі, ми менше витрачаємо коштів на теплий одяг, не мерзнемо, але економимо на опаленні. Але з іншого боку, це впливає на опади – вони випадають переважно у вигляді дощу, а не снігу. Тобто стійкий сніговий покрив у нас або не утворюється зовсім, або зберігається дуже короткий період", - говорить Балабух.

Кліматолог зазначає, що це дуже згубно для наших річок, тому що річки в Україні мають переважно снігове живлення.

"Якщо річки не отримують цього харчування від снігу, вони не поповнюють свої запаси. А потім, коли у нас настає спекотне літо з довгим періодом без дощу і високими температурами, що сприяє випаровуванню вологи з поверхні, багато наших невеликих річок просто зникають з географічної карти", - додала експерт.

Через зміну клімату і погоди, в Україні змінюється і якість води.

"Не тільки річки зникають, а й пересихають болота, зникає вода у верхніх горизонтах грунту, та ще й змінюється якість води – вона стає занадто мінералізованою і непридатною для пиття. Та й людська діяльність відіграє велику роль. Подивіться хоча б на те, що сталося з берегами річок, наприклад, Росі і Десни. Люди стільки всього набудували, настільки змінили русло цих річок, що це стало просто небезпечним, оскільки порушилися процеси, які були характерні для цих водойм", - говорить нам кліматолог.

Читати такожТіло віднесло до берегів Криму: стали відомі деталі загибелі батька з сином у Лазурному

За словами кліматолога, ситуацію в минулому році врятували дощі, що випали в травні 2020-го, особливо в західних регіонах.

"Але та ж Одеська область минулого року дуже страждала від дефіциту води. Там була величезна посуха, через яку було втрачено чималу кількість врожаю", - додала кліматолог.

Погода в Україні - про що раніше писав Главред:

Раніше народний синоптик Леонід Горбань озвучив прогноз погоди в Україні на осінь 2021. За його словами, вже в другій половині вересня почнуться дощі і похолодає. Крім того, сніг в 2021 році випаде рано.

Також Горбань розповів, якою буде погода в Україні до кінця літа. За його словами, нам доведеться пережити пекельну спеку і сильну бурю. А закінчиться літо проливним дощем.

Прийдешньої зими українців очікує багато снігу і морози на початку і кінці сезону, а лютий так і взагалі обіцяє бути "лютим", можливі навіть бурани.

Автор: Марія Тупік
Новини заразКонтакти