Готуйтеся до аномалії: українцям дали несподіваний прогноз на осінь 2021

Осінь в Україні прогнозують з аномаліями / Reuters

Вересень цього року буде досить холодним, каже Віра Балабух.

У 2021 році в Україні восени очікується тепла і посушлива погода, розповіла завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"В цілому восени погода очікується тепла і досить посушлива, особливо в жовтні і листопаді", - зазначила вона в коментарі Укрінформу.

Вона додала, що ймовірність похолодань є, але вони будуть дещо рідше, ніж зазвичай.

У свою чергу завсектором середньострокових і довгострокових прогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня в коментарі Вестям зазначила, що вересень цього року буде досить холодним.

"Буде прохолодна погода, навіть можна сказати — аномально холодна, як для Вересня. У дощову і хмарну погоду температура повітря може опускатися до 15, а то і 10 градусів", — прогнозує вона.

Разом з тим Балабух уточнила, що не можна виключати ймовірності погодних аномалій, які останнім часом часто зустрічаються по всьому світу.

Вона не виключила, що в регіонах, де переважають північно-західні потоки, восени можуть бути досить сильні аномалії, коли температура може бути дуже низькою.

"Наприклад, в Америці минулої зими було дуже холодно, паралізувало всю енергетичну галузь. Говорити про те, що щось подібне буде в Україні, поки рано. Але і виключати повністю таких сценаріїв не можна", - розповіла Вістям Балабух.

Раніше кліматолог Світлана Краковська заявила, що в Україні темпи потепління перевищують глобальні, в тому числі середньоєвропейські.

Читати такожВріжуть морози, засипле снігом: синоптик дав несподіваний прогноз на осінь 2021

За її прогнозом, в Україні кліматичне літо (коли середньодобова температура перевищує +15 градусів), буде набагато довше - триватиме на півдні з трьох до п'яти місяців (три з них з будуть з тропічними ночами).

У свою чергу директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни. "При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти