У чому замочити розсаду перед посадкою: копійчаний засіб врятує весь урожай

Чим обробити коріння розсади перед посадкою / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Alexey_Hulsov, Pixabay/andriish22

Як замочити насіння щоб швидко зійшло - у чому замочити насіння для кращої схожості.

При вирощуванні розсади необхідно враховувати кліматичні особливості регіону, розповіла завідувачка кафедри овочівництва Уманського національного університету садівництва Олена Улянич.

Вона звертає увагу на те, що висадити у відкритий ґрунт розсаду можна тоді, коли небезпека заморозків уже минула. Своїми рекомендаціями фахівець ділиться в коментарі виданню "Аграрна країна".

Читайте наш матеріал "Чим підживити цибулю: хитрий фокус стовідсотково врятує увесь урожай".

Як правильно вирощувати розсаду

Водночас експерт попереджає про те, що овочі, посіяні у відкритий ґрунт, зазвичай дозріють більш ніж на два місяці пізніше, ніж вирощені з розсади. Вона нагадала, що існують давно відомі способи вирощування розсади - у ящиках, коробках, мисках, або ж внесення насіння безпосередньо в ґрунт теплиці.

"Такий спосіб називається безкасетним. І отримаєте ви з ним "рвану" розсаду. Згадайте, як болісно переносять "рвані" рослини пересадку у відкритий ґрунт. Вони тиждень, два, навіть три приживаються. Хворіють. Ви втрачаєте дорогоцінний час, бо затримується дозрівання", - уточнила фахівець.

Касетний спосіб вирощування розсади

Вона попередила, що під час витягування рослини із закритого ґрунту буває важко не пошкодити розгалужену кореневу систему, тому важливо засівати розсаду в спеціальні горщики або касети.

За її словами, за касетного способу витрата насіння зменшується вшестеро, крім того, під час пересаджування у відкритий ґрунт рослини без проблем адаптуються і вегетаційний період триває безперервно.

Як пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт

"Під час пересадки коріння повністю неушкоджене, разом із субстратом легко виймається з ланок касети або горщиків і закладається у відкритий ґрунт", - рекомендує співрозмовник.

Улянич при цьому додала, що під час пересадки розсади у відкритий ґрунт важливо її загартувати, залишаючи касети на добу просто неба. Це сприятиме отриманню якісного та рясного врожаю.

Хто така Олена Улянич

Доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук. Сфера наукових інтересів: вивчення ботанічних, морфологічних і біологічних особливостей та технології вирощування зелених і пряно-смакових овочевих рослин. Викладає низку дисциплін: овочівництво закритого ґрунту; дослідна справа в закритому ґрунті; історія розвитку овочівництва, садівництва, виноградарства, повідомляється на сайті Уманського національного університету садівництва.

У чому краще замочувати насіння

Відомий, мабуть, найпростіший спосіб - це замочування в кип'яченій воді кімнатної температури. Він не вимагає додаткових витрат і зусиль.

Однак багато городників використовують розчини, які додатково дезінфікують посівний матеріал:

Дивіться відео - органічним способом вирощують розсаду:

/

Більше новин:

Новини заразКонтакти