Терен це слива чи ні: що роблять із плодів і коли рвати ароматний фрукт

Який вигляд має кущ терену / Колаж: Главред, фото: Рехеls/teyi 徐, Рехеls/Marek Kupiec

Що таке терен - який вигляд має кущ "колючої сливи" та які лікувальні властивості.

Серед садівників, останнім часом, поряд із популярними культурами зростає зацікавленість у вирощуванні, так званих, нішевих культур, зокрема терену колючого.

Що таке терен

Це кущ заввишки 2,5 м - 3,5 м. Іноді його називають колючою сливою. Плід за кольором - темно-синій із сизим нальотом, за формою - округло-стиснутий і схожий на сливу. Кісточка широкоовальна, гладка, легко відділяється від м'якоті. Рослини цієї форми характеризуються підвищеною зимостійкістю, стійкістю до збудників плодової гнилі та іржі листя, ідеться в матеріалах профільного видання "Сільське господарство і лісництво".

Який на смак терен

Середня маса одного плоду - 2-4 г. За смаком плід, залежно від сорту, приємно слабокислий, або слабко-солодкий із нотками терпкості.

Плоди терену колючого дозрівають восени і збираються, традиційно, наприкінці вересня, або в жовтні після перших заморозків. Вони відрізняються смачною м'якоттю з дуже сильно терпким присмаком.

/ forestry.vsau.org

Терен: лікувальні властивості

Зазначено, що сік із плодів терену колючого дієвий для профілактики паразитів кишківника, дизентерії, неспецифічного коліту, харчових отруєнь, також має противірусні та антибактеріальні властивості.

У плодах терену колючого містяться органічні кислоти, цукор, пектини, ароматичні речовини, аскорбінова кислота, вітаміни. Дубильні речовини, що володіють в'яжучими властивостями, пектини, які адсорбують токсини кишківника, сприяють нормалізації кишкової мікрофлори, тому його застосовують із профілактичною та терапевтичною метою.

Що таке терен колючий

Вид рослин із родини розових (Rosaceae). Гіллястий кущ або невелике деревце з широкою яйцеподібною кроною, темно-сірою корою і численними колючками. При основі клиноподібні, городчасто-пилчасті, зубчики залозисті. Плід — кістянка куляста або округло-конічна, соковита. Молоді листки з обох боків запушені, пізніше зверху голі. Росте на узліссях, по чагарниках, балках, долинах річок, пише Вікіпедія.

Вітамін В2, що міститься в листі терену колючого, зміцнює нервову систему, сприяє поліпшенню обміну амінокислот.

/ forestry.vsau.org

Що роблять із терену

За вмістом вітаміну P плоди терену колючого не поступаються шипшині та чорноплідній горобині і навіть перевершують смородину. Цей вітамін навіть під час переробки плодів та інших частин рослини чудово зберігається, сприяє зміцненню судин, здатний знижувати артеріальний тиск. Препарати з терену колючого чинять терпкий, діуретичний, протизапальний, відхаркувальний, проносний, антисептичний ефект на організм людини. Терен колючий вважається відмінним жарознижувальним, а також потогінним засобом.

Дивіться відео - цікаві факти про сливи:

Чим корисний терен колючий

Вживання плодів терну колючого дає змогу здійснити профілактику захворювань нирок, печінки, кишківника, авітамінозу та порушення обмінних процесів в організмі. Сік плодів дієвий також за профілактики паразитів, дизентерії, неспецифічного коліту, харчових отруєнь. Він також має противірусні та антибактеріальні властивості.

Показаний терен колючий у разі захворювань бронхів і горла, фармакологічні препарати з цієї рослини мають відхаркувальні властивості. Застосовується для лікування гнійних, запальних процесів шкіри, аденоми передміхурової залози. При захворюванні шкіри препарати з терну регулюють обмінні процеси, знижують проникність дрібних капілярів.

/ Инфографика: Главред

Більше новин:

Новини заразКонтакти