Для найкращого урожаю: де правильно садити малину - популярна помилка

Де правильно садити малину для найкращого урожаю - популярна помилка / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Правильне вибране місце та якісна підготовка ґрунту є основними факторами, що забезпечують рясний врожай. Главред з'ясував, куди садити малину.

Правильний вибір місця та підготовка ґрунту для посадки малини — це ключові кроки, що визначають майбутній врожай. Про те, як правильно розташувати малину на ділянці розповіла професійна садівниця та авторка YouTube каналу "Дім та присадибна ділянка" на ім'я Надія.

У якому місці любить рости малина

Експертка Надія наголошує, що малина найкраще росте на сонячних ділянках із достатнім доступом до світла. Якщо посадити її в затінок, то рослина не зможе формувати хороший урожай.

"Ділянка має бути сонячна, бо якщо півтінь, то, звичайно, урожаю того не буде", — підкреслює вона.

Де в городі посадити малину

Блогер "TV Ofis" додає, що важливо добре підготувати поле перед посадкою. Він радить садити малину після зернових культур, щоб ґрунт був пухким та готовим для розвитку кореневої системи.

"Перед тим, як садити малину, потрібно добре розробити поле. Малину дуже добре садити після зернових. Чим краще розроблена земля, тим краще для саджанців", — зазначає він.

Дивіться відео про те, де в городі посадити малину:

Що відопо про YouTube канал "TV Ofis"

YouTube канал "TV Ofis" спеціалізується на контенті про сільське господарство, зокрема, посадку та догляд за рослинами, як-от малина та інші плодово-ягідні культури. Відео на каналі включають корисні поради щодо вибору місця для посадки, техніки догляду, а також демонстрацію процесів обробки ґрунту та вирощування культур.

Як правильно розташувати малину на ділянці

Малина любить нейтральний, добре удобрений ґрунт. Надія рекомендує додавати до ґрунту деревний попіл, щоб покращити структуру землі та збалансувати рівень кислотності.

"Малина любить нейтральний ґрунт. У нас ґрунт слабокислий, тому ми вже підготували собі деревний попіл, оскільки він не тільки дає макро-мікроелементи для нашого ґрунту, але ще й розкислює його", — пояснює експертка.

Де не можна садити малину

Якщо ґрунт недостатньо родючий, рекомендується внести компост або перегній.

Надія на своєму відео показує, як правильно викопати траншею для малини, заповнити її органічними добривами та перемішати все з основною масою ґрунту.

"Ми викопали траншею, внесли перепрілий компост і деревний попіл, додали суперфосфат з розрахунку 30-50 г на квадратний метр. Все гарно перемішали, тепер наша ділянка готова для посадки", — коментує вона.

Як правильно посадити малину

Глибина посадки — критичний аспект, на який варто звернути увагу. Надія рекомендує садити малину на глибину 6-8 см, щоб не пошкодити кореневі бруньки, які на весні утворюють нові пагони.

"Має бути така глибина траншеї або ямки, щоб наші корінчики можна було прикопати на глибину 6-8 см, не більше. Якщо ми прикопаємо глибше, то кореневі бруньки можуть просто не пробитися через шар ґрунту", — пояснює вона.

Дивіться відео про те, як правильно посадити малину:

Як доглядати за малиною після посадки

Після посадки малина потребує рясного поливу, а також мульчування, щоб зберегти вологу та захистити коріння від перепадів температур. Надія радить використовувати компост або торф для мульчування, але стежити, щоб мульча не торкалася стебла рослини.

"Мульча має бути сантиметрів 5, але важливо, щоб вона не попадала біля стебла. Це продовжить осінь для нашої малини на два тижні", — ділиться своїм досвідом експертка.

Як доглядати за малиною навесні

Після зими необхідно обрізати старі пагони та залишити молоді пагони, які з’являться навесні.

Надія рекомендує навесні обрізати старий стовбур при самій землі, щоб молоді паростки могли добре розвиватися.

"Весною у нас тут виростуть молоді пагони. І коли вони вже викинуть на цвіт, ми цей старий пагін зрізаємо при самій землі", — пояснює вона.

Як розташовувати рядки з малиною

Для оптимального розвитку малини Надія радить розміщувати ряди з півночі на південь. Це забезпечить рівномірне освітлення кожної рослини протягом дня.

"Потрібно зробити рядочки, як ви вирішили зробити в себе малинник із півночі на південь. Це дає змогу, щоб кожна рослинка обігрівалася сонячними променями", — зазначає вона.

Що відомо про YouTube канал «Дім та присадибна ділянка»?

YouTube канал «Дім та присадибна ділянка» - це канал господині, яка ділиться власними порадами щодо догляду за різними рослинами на городі та в саду. На цей канал вже підписались понад 169 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти