Вбивство Георгія Ґонґадзе, отруєння Ющенка та епопея з Тимошенко. Наталія Мосейчук розпочинає цикл великих інтерв’ю про закулісся Майданів

Ведуча 1+1 Марафон та інтерв’юерка Наталія Мосейчук розпочинає цикл великих інтерв’ю з учасниками трьох українських революцій, аби відверто розповісти про закулісся Майданів: про перипетії на політичній сцені, реалізовані і невиконані обіцянки, та вирішальні помилки.

«Саме під час війни треба аналізувати свої помилки і чесно говорити, як було», каже Наталія Мосейчук.

Інтерв’ю виходитимуть в межах авторського проєкту ведучої «Мосейчук+». У новому епізоді народний депутат I-ІV та VI скликань Тарас Стецьків розповів про ймовірного замовника вбивства Георгія Ґонґадзе, перипетії Помаранчевої Революції та ненависть Віктора Ющенка до Юлії Тимошенко.

Так, вбивство відомого українського журналіста Георгія Ґонґадзе Тарас Стецьків пов’язує з операцією російських спецслужб. Мовляв, таким чином росіяни намагалися зірвати “розворот” президента Леоніда Кучми на захід.

«Як тільки він (Леонід Кучма - ред.) в 99-му році ризикнув піти на захід придумали справу Ґонґадзе. Мушу визнати це була одна з найбільших наших колективних політичних помилок. Ми ж то пішли за Ґонґадзе, як за правдою. Ми тоді не знали, як я тепер бачу - це глибоко продумана робота російських спецслужб. І коли тоді в розпал акції “Україна без Кучми” нас з Філенком (Володимир Філенко, нардеп - ред.) викликав Плющ (Іван Плющ, голова парламенту – ред.) і як дітей вичитував: що ми робимо? Куди ми йдемо? Ми не розуміємо, що нашими руками роблять! Ми як молоді впиралися і тоді був страшний конфлікт», згадує Тарас Стецьків.

«Потім я зрозумів, що нас просто розіграли, бо треба було не допустити дрейфу Кучми в західному напрямку. В бік НАТО. З моєю точки зору, саме з цих міркувань була вся ця історія з плівками, з загибеллю Гонгадзе. Все це було вплетено в мереживо, яке ми тоді слабо розуміли», додав він.

Російський слід Тарас Стецьків бачить і в отруєнні Віктора Ющенка. Він згадав про інтерв’ю Віктора Медведчука, яке він дав навесні 2004-го року.

«Вкінці кореспондент його запитав: а що ви будете робити, якщо Ющенко стане президентом?”. І він єхидно посміхнувся і відповів - Ющенко ніколи не стане президентом. Це було так зловісно», розповідає Тарас Стецьків.

«Я вважаю, що це було отруєння. Вони не допускали перемоги Ющенка. Мені важко сказати, що вони хотіли. Вбити його, покалічити… Думаю, це росія через Медведчука. Я впевнений в цьому абсолютно. Чи були в тому задіяні окремі люди? Ющенко досі впевнений, що мав відношення до цього Жванія. І вечеря - Жванія (Давид Жванія - член команди Ющенка - ред) свідомо затягнув його туди. Вони вже тоді бачили, що Ющенко виграє і треба з тим щось робити», переконаний екснардеп.

Втім, попри перемогу Помаранчевої Революції та прихід Віктора Ющенка на Банкову, Україна так і не інтегрувалася до ЄС та НАТО. Тарас Стецьків вважає - єдиною причиною невдачі були чвари всередині команди. Це і спричинило відродження Віктора Януковича.

«Ющенко ні за яких обставин не погоджувався на прем’єрство Тимошенко. На спікерство Мороза (Олександр Мороз, лідер соціалістів - ред.) він ще погоджувався, а на прем’єрство Тимошенко - ні в якому разі. І ця спікеріада - ми писали коаліційну угоду, потім її переписували, потім сперечалися - все це доходило до Ющенка, він казав, що все погано і йдіть далі домовляйтеся. І в результаті це так тягнулося, поки Морозу не здали нерви і він не пішов в ту сторону. І Ющенко вже від безвиході мусив подати Януковича. Основна і єдина причина - його персональне категоричне небажання, і це збити було неможливо», резюмує Тарас Стецьків.

Новини заразКонтакти