Україна знову дозволить вивозити ліс-кругляк у ЄС, але за однієї умови

Україна може дозволити експорт лісу-кругляка до Євросоюзу після того, як врегулює проблему на внутрішньому ринку / Reuters

У 2015 році була впроваджена 10-річна заборона на експорт лісу-кругляка до країн Євросоюзу.

Україна може зняти заборону на експорт необробленої деревини виключно для країн Євросоюзу. Однак така ініціатива буде реалізована тільки після того, як Київ забезпечить прозорість торгівельних операцій на внутрішньому ринку, заявив заступник міністра економіки Тарас Качка виданню Інтерфакс-Україна.

За його словами, українська держава повідомила ЄС про плани прийняти законопроект щодо ринку деревини протягом півроку. В першу чергу Київ планує вирішити проблеми з цим питанням всередині держави, і вже після цього можна буде казати про скасування мораторію на експорт лісу-кругляка виключно для європейських держав.

"Ми повідомили їм нотою, що за півроку приймемо закон. Законопроект, який ми ставимо, це №4197-1. Це законопроект про ринок деревини. Логіка дуже проста: спочатку ми забезпечуємо прозорість на внутрішньому ринку, щоб не було підстав для маніпуляцій. В рамках цього законопроекту ми також розглянемо питання про зняття мораторію виключно для ЄС - у нас немає підстав знімати його для інших", - уточнив Качка.Читати такожЄС через суд змусив Україну скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка

Також він додав, що продаж необробленої деревини до Євросоюзу буде можливий тільки при забезпеченні роботи прозорих механізмів торгівлі.

"Зараз у ЄС є дві ініціативи з контролю лісу - corporate due diligence і можлива навіть заборона на імпорт необробленої сировини. Тому у них такий же процес триває, ми будемо активно синхронізуватися", - підкреслив Тарас Качка.

Експорт лісу-кругляка з України до Євросоюзу

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти