Рада зробила крок до відновлення е-декларування: без ризиків для військових

Декларації знову з'являться у публічному доступі, але є нюанс / Колаж Главред. Фото: УНІАН, Telegram Ярослава Железняка

Депутати ще повинні будуть удосконалити певні положення і доопрацювати правки.

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №9534 про відновлення е-декларування для держслужбовців 299 голосами нардепів, повідомив у Telegram депутат Ярослав Железняк.

Своєю чергою, заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин в ефірі телемарафону зауважив, що йдеться про законопроект, зареєстрований Давидом Арахамією.

Юрчишин переконує, що вказаний законопроект не містить "дірок" і ризиків для військовослужбовців.

"Цей законопроект фактично відновлює е-декларування без будь-яких дірок у ньому. Бо щодо попереднього була дуже серйозна дискусія про спроби приховати певні види інформації чи зробити суттєві "дірки". Так от, новий зареєстрований законопроект не має жодних з цих хиб, він у принципі є хорошою базою, щоб повернути електронне декларування, зобов'язати усіх чиновників, хто ще цього не зробив, прозвітуватися за 2021-2022 роки. При тому повністю захищає усі права наших військовослужбовців. Вони будуть декларуватися лише після того, як завершать усі свої прямі обов'язки як військові (ті, що перебувають на фронті)", - висловився нардеп.

Юрчишин наголосив, що депутати були готові проголосувати за проект і в цілому, але представники фракцій між собою домовилися вдосконалити певні положення і дати час на доопрацювання правок.

"До вересня, у принципі, є всі шанси мати відновлене декларування. Усі чиновники прозвітують. Доступ буде, як і раніше. Єдине, що буде закрите, - це приватна інформація, яка, згідно з законом України, не належить до публічної інформації", - зазначив він.

Голова Комітету ВР Анастасія Радіна додала, що в основу законопроекту лягли напрацювання міністерства юстиції і МВФ.

Е-декларування в Україні - про що законопроект №9534

Нагадаємо, в Україні призупинили обов'язкове е-декларування через ризики для держслужбовців у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії.

Станом на лютий 2023-го декларації про доходи за 2021 рік подали тільки 28 депутатів Ради, два працівники ОП і один - Офісу генпрокурора.

Вас можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти