Україну спіткала відплата: чи буде повторне закриття кордонів

В Європі прекрасно розуміють ціну нашої статистики, тому й закриваються від нас

Зараз наші кордони відкриті, але ви спробуйте виїхати до Франції або до Німеччини.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба допускає повторне закриття кордонів, якщо Україна поверне жорсткий "локдаун". От тільки хто сюди їде взагалі, тим більше, в розпал пандемії? Ніхто в світі навіть не помітить, якщо Україна закриє кордони. Буде, як у пісні співається: «Отряд не заметил потери бойца...». Тобто ніхто навіть не зверне уваги, що в нашу країну не можна в'їхати.

Європа займається своїми справами. А хто що тут фантазує в Україні, для європейців не має значення.

У свою чергу, європейські країни і так в будь-якому випадку закриють для України кордони. Адже обмеження, які вводить Європа в рамках боротьби з епідемією, набагато жорсткіші, ніж все те, що робила і робить Україна.

Тож зараз немає навіть дилеми – закривати нам кордони або не закривати. Зараз наші кордони відкриті, але ви спробуйте виїхати до Франції або до Німеччини...

Кордони – це надумана проблема. Якщо держава не може адекватно визначити загрозу і почати боротися з нею, навіть маючи Covid-фонд, яка різниця, що вона буде робити з кордонами? Європейці їхати сюди і так не будуть, а українців до себе просто не впускатимуть. Дуже скоро закриється Туреччина та інші країни, які нас поки що приймають.

Читати такожКарантин вихідного дня показав повну профнепридатність і бездарність владиПри цьому не можна говорити, що ми рухаємося до повторення того сценарію, який реалізовувався у нас навесні цього року. Навесні у нас були поодинокі випадки коронавірусу, а зараз – хворіють мільйони. Наша офіційна статистика – це ні про що, кількість хворих в рази більша. Держава – ні про що, статистика – ні про що... Ось і кроки, які робить держава, відштовхуючись від фіктивної статистики, нічого не варті. Адже не секрет, що дані про нові випадки запізнюються на 4-10 днів, люди чекають результатів тестів по тижню.

У підсумку, зараз реальність зіткнулася з фіктивною державою, яка проявляється у всій своїй красі. Кожен в Україні сам собі, кожен справляється з проблемою, як може власними силами. Звісно, і в Європі всі прекрасно розуміють ціну нашої статистики, тому й закриваються від нас. У кого ще залишилися ілюзії щодо України, так це у самих українців.

Загалом, зараз нас спіткала відплата за байдикування. Ця відплата – об'єктивна і справедлива, адже світ вірусів завжди сильніший за світ фантазій про них.

Юрій Романенко, директор політичний програм Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти