Мітинги на підтримку Навального повторять долю протестів у Білорусі

До отруєння Навальний був маріонеткою в руках олігархів, після отруєння став маріонеткою в руках західних спецслужб / Фото Reuters

Олексій Навальний не є тим, хто здатен похитнути режим Путіна.

Олексій Навальний, затриманий після повернення в Росію, закликав росіян виходити на мітинги 23 січня по всій країні. Звісно, можна припустити, що певна частина російських громадян у цей день вийде на вуличні акції, але дуже сумнівно, що це будуть масштабні та масові мітинги, яких боятиметься російська влада і які змусять Кремль нервувати.

Більше того, навряд чи ці мітинги зможуть стати тривалими, як у Білорусі (втім, і білоруські протести вже зійшли нанівець та особливо не впливають ситуацію).

Взагалі, казус Навального навряд чи якимсь чином хвилює російську владу, тому що сам Олексій Навальний не є тією людиною, яка здатна похитнути режим Путіна.

Читайте такожПалац бруду, або В чому велика помилка Навального з фільмом про Путіна

Виникає питання – навіщо тоді Навального заарештували, якщо влада його не боїться. Передусім Навальний чудово розумів, що його затримають після повернення в Росію, оскільки проти нього було порушено дві кримінальні справи, за якими передбачений арешт. Якби його не заарештували, російська влада таким чином продемонструвала би свою беззубість. Крім того, це також було б ознакою страху влади перед Навальним і його прихильниками.

Наша помилка в тому, що ми сприймаємо Навального як суб’єкта, тоді як насправді його суб’єктність – майже нульова. Він був і залишається маріонеткою: до отруєння він був маріонеткою в руках олігархів, а зараз, після отруєння – став маріонеткою в руках західних спецслужб.

Мітинги у Росії 23 січня не матимуть особливих наслідків ні для Навального, ні для російської влади, ні для Путіна. Адже опозиції як такої в Російській Федерації немає, а, значить, нема кому очолити ці вуличні акції, нема кому їх ретельно організувати.

Народ може вийти на мітинги стихійно, як це було в Білорусі, але, як ми могли переконатися на тому ж білоруському прикладі, коли немає реального лідера протестів, вони, навіть не дивлячись на їх масовість, можуть дуже швидко розповзтися і затухнути. У Білорусі вже фактично немає протестів та мітингів, і реальна опозиція так само не з’явилася.

От і на російські мітинги на підтримку Навального чекає така сама доля, тому що просто немає вождя.

Костянтин Бондаренко, керівник фонду «Українська політика», політолог та історик, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти