Обама готується стати тіньовим президентом США

Обама стане сірим кардиналом при Байдені / Reuters

Барак Обама сьогодні - більш досвідчений, більш цинічний і набагато менш людяний, ніж це було чотири роки тому.

Цілком можливо, що каденція Джо Байдена проходитиме в дещо незвичному для Америки форматі, коли не надто дієздатний президент символізуватиме, діяльний і молодий віце-президент Камала Харіс стане центром апаратної роботи, а реальні рішення прийматиме попередній демократ-президент Барак Обама.

Активність Обами в цю передвиборчу гонку істотно вище стандартної активності колишніх президентів, які допомагають кандидатам-однопартійцям. Фактично Обама і проводив цю кампанію і більше того - навіть зараз він поїхав в Джорджію, де проходить другий тур з виборів до Сенату. Для Демпартії перемога важлива, так як вона дозволяє створити паритет 50:50 в Сенаті при головуванні віце-президента Камали Харіс. Зараз у демократів 48 голосів в Сенаті, їм потрібно виграти два місця, а республіканцям - не програти хоча б в одному з двох штатів, що залишилися.

У Джорджію від республіканців поїхав Трамп, а від демократів - саме Обама. Він сьогодні - найавторитетніший демократ в Америці, і саме він просуває всю конструкцію виборної кампанії. Що, взагалі-то, цілком зрозуміло: вік Обами - розквіт для політика, а свою гру він вже зіграв. Можливо, тому він освоює для себе роль тіньового керівника, і, до речі, досить успішно.

Читати такожЯкою буде доля України при БайденіПотрібно відзначити, що Байден, хоча і обмежений рамками, що не дозволяють йому висловлюватися з питань внутрішньої і зовнішньої політики - в Штатах є така умовність для обраного, але ще не склавшого присягу президента (а Байден до всього ще й не до кінця обраний), але тим не менш допускає натяки, які не залишають сумнівів - всі колишні програми і проекти Обами будуть знову перезапущені. Мабуть, з певними корективами, так як за 4 роки Трампа дещо змінилося, але курс вже приблизно зрозумілий.

Нинішня історія з "пандемією", між іншим, теж входила до переліку проектів і програм, які були озвучені при Обамі. У всякому разі, він не просто так називав вірус Ебола, ІДІЛ і Росію трьома ключовими загрозами глобального порядку. Вірус Ебола трансформувався в коронавірус CoV-19, але модель, в якій глобальні інфекційні захворювання стануть інструментом управління, була озвучена саме Обамою і під час його президентства. удячи з усього, нинішній світовий бедлам проектувався досить давно, і якщо в 2016 році перемогла б Клінтон, ми б зіткнулися з тим, що діється зараз, роки на два-три раніше.

У будь-якому випадку Обама сьогодні - більш досвідчений, більш мудріший, більш цинічний і набагато менш людяний, ніж це було чотири роки тому. При цьому він залишається одним з найбільш інтелектуальних і просто розумних американських політиків останніх декількох десятків років. Суміш, прямо скажемо, гримуча.

І якщо він буде рулити американською політикою за спинами Байдена і Харіс, то можна лише припускати, що саме належить пережити всьому людству в найближчі чотири, а можливо, і вісім років.

Новини заразКонтакти