Назад в СРСР: чим Україні загрожує введення маржі на дизпаливо і бензин

Паливо в Україні може подешевшати / УНІАН

Введенням маржі на паливо влада переходить до ручного регулювання цін, чим знищить конкуренцію на ринку нафтопродуктів.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України опублікувало постанову, якою пропонує на період дії карантину встановити граничну маржу для АЗС при продажі бензину і дизпалива. Згідно з документом, торгова надбавка до середньої ціни дизельного палива не повинна перевищувати 7 грн за літр, а бензину – 5 грн.

Варто зазначити, що це не перша ініціатива Мінекономіки. У квітні вони вже ввели декларування цін на паливо, згідно з яким постачальники палива повинні були за 20 днів повідомити Держпродспоживслужбу про можливе підвищення цін.

Обидві ці ініціативи демонструють повне нерозуміння ринкових процесів і ціноутворення на ринку палива України. І їх впровадження показує, що в Україні переходять від ринкової економіки до адміністративно-командного методу, тим самим повертаючись до СРСР або у 2004 рік, коли Кабмін встановлював ціни на заправках. Оскільки ціни тоді були низькі, палива не було і споживачам доводилося бігати з каністрами по місту.

Читати такожДизпаливо в Україні скоро може стати дорожче бензинуВ принципі, 5 гривень на бензин і 7 гривень на дизпаливо, включно з логістикою 1 гривня на літрі – це прийнятна маржа. Але обмеження призведе до знищення конкуренції на ринку нафтопродуктів. Тому що на дешевих заправках тепер будуть змушені підняти ціни на бензин, а преміальні мережі АЗС навпаки їх опустити. Відбувається це тому, що преміальні бренди вирішили руками уряду знищити конкурентів – середній і низький сегмент.

Але в результаті за що боролися, на те і напоролися. Якщо Кабмін ухвалить постанову про маржу, то замість 31 гривні преміальні бренди повинні будуть поставити ціну в 29,46 гривень. Бензин при цьому у них подешевшає, але всі діючі системи лояльності, за рахунок яких українці могли економити від 1 до 5 гривень на 1 літрі, перестануть працювати. Тому при п'ятигривневій маржі знижка в ці самі 5 гривень призведе до того, що їм доведеться працювати в збиток і, що називається, будувати комунізм за свій рахунок.

Держава від цих заходів нічого не виграє і не програє. Тому що в будь-якому випадку вона отримає свої акцизні 12 гривень на 1 літрі з виробника що всередині країни, що при його поставках з-за кордону. А ось із кишені споживача витече більше грошей, бо у них вже не буде можливості шукати дешевий бензин.

Леонід Косянчук, президент Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України", бізнесмен нафтогазової сфери, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти