Як санкції Зеленського проти китайського бізнесу вдарять по Україні

Мотор Січ / УНІАН

Рішення президента не вирішить проблему Мотор Січі, зате поглибить і розширить конфлікт.

Нові санкції, які ввів президент Володимир Зеленський проти китайських інвесторів Мотор Січі, загрожують Україні проблемами.

Відпочатку вся проблема навколо Мотор Січі полягає в тому, що приватне підприємство було продано без порушення закону. Але так як продаж відбувся конкуренту США - Китаю, ми зараз знаходимося на розтяжці.

І указ Зеленського ще глибше нас закопує в яму, так як він загрожує посиленням конфронтації з китайського боку. Китай вже подав два позови проти України: один – по проваленому нами зерновому контракту, а другий - по Мотор Січі. І тепер, після введення санкцій президентом, нам доведеться відповідати за свої внутрішні політичні протиріччя, пов'язані з власністю і боротьбою влади, але вже в міжнародних судах. Тому що те, що стратегічна Мотор Січ опинилася в приватних руках – це більше наша проблема, ніж Китаю.

Читати такожУкраїнці сплатять мільярдний позов Китаю щодо Мотор Січі зі своєї кишеніРішення щодо санкцій не несе для України ніякого позитиву, оскільки не вирішує проблеми і посилює конфлікт.

У нас погіршаться комунікації на дипломатичному рівні і буде складніше домовитися з Китаєм – оскільки зірвалися вже кілька контрактів, то з нами скоро не захочуть мати справ. Як наслідок - можуть виникнути проблеми як із залученням китайських інвестицій в Україну, так і з просуванням бізнесу.

США зі свого боку також поки не запропонували ніякої альтернативи. І так як з американською стороною після вступу Джо Байдена на посаду ще не було прямих контактів, не думаю, що рішення продиктоване США – швидше за все, це ініціатива когось з оточення президента.

Новини заразКонтакти