Як прати білий і чорний одяг: золоті правила, які варто знати кожному

Чи можна прати білий і чорний одяг разом / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, pixabay.com

Дізнайтеся, які помилки під час прання можуть зіпсувати ваш улюблений одяг.

Поєднання чорного і білого одягу під час прання не є найкращою ідеєю. Чорний одяг може линяти і цим зіпсувати білі речі.

Якщо вас цікавлять поради щодо прання, прочитайте матеріал Главреду: Як правильно прати спідню білизну: золоті правила, які повинен знати кожен.

Прання чорних та білих речей разом може призвести до неприємних результатів: білий одяг стане сірим або брудно-білим. Якщо немає можливості прати їх окремо, слід використовувати холодну воду і спеціальні пральні засоби, що запобігають линянню кольорів.

Чи можна прати чорні та білі шкарпетки разом

Категорично не рекомендується прати чорні та білі шкарпетки разом. Чорний барвник має властивість линяти, особливо при перших праннях. Навіть якщо шкарпетки зроблені з якісної тканини, є ризик, що вони можуть забарвити білі речі. В результаті білі шкарпетки можуть набути сірого відтінку.

Які речі можна прати з білим

З білими речами безпечніше прати одяг, який має подібний відтінок або є світлим, але не має яскравих кольорів. Наприклад, білі, світло-сірі, бежеві та пастельні кольори зазвичай можна прати разом з білим.

Чи можна прати кольорове і чорне

Прання кольорових і чорних речей разом може бути ризикованим. Кольорові тканини, особливо яскраві або насичені, можуть линяти, що може призвести до появи небажаних слідів на чорних речах.

Щоб уникнути цього, слід розділяти кольорові і чорні речі при пранні. Якщо немає можливості розділити їх, використовуйте спеціальні мішечки для прання або гелі, що захищають кольори. Це допоможе мінімізувати ризик втрати кольору.

Як прати чорні і білі речі в пральній машині

Прання у гарячій воді чудово підходить для знищення мікробів і дезінфекції одягу. Але тим, хто турбується про роботу кольорів, слід прати одяг на найнижчому рівні, пише Еxpress.co.uk.

Уникайте гарячої води, оскільки вона відкриває волокна в одязі, вивільняючи барвник. Краще використовувати холодну воду, оскільки вона тримає волокна одягу закритими, затримуючи барвник усередині.

Експерти радять додати пів склянки білого оцту до циклу полоскання, рідина освіжить ваш білий одяг та допоможе кольорам зберегти свою інтенсивність.

Перед першим пранням експерти порадили замочити одяг на 30 хвилин у воді, змішаній з половиною склянки оцту і двома чайними ложками солі, щоб допомогти закріпитися барвникам.

    Як прати речі різних кольрів

    Під час прання темних і кольорових речей зазвичай використовують холодну воду, щоб зменшити ризик линяння. Світлі та білі речі краще прати окремо або разом зі світлими кольорами, щоб уникнути забруднення.

    Ніколи не періть разом дуже контрастні кольори, такі як червоний і білий або чорний і білий, щоб уникнути небажаних змін кольору ваших речей.

    Варто дотримуватися таких правил:

    1. Сортуйте білизну: розділяйте речі за кольором: білі, світлі, темні, чорні.
    2. Перевірте ярлики: ознайомтеся з рекомендаціями виробника щодо догляду за одягом.
    3. Використовуйте спеціальні засоби: для кольорового та чорного одягу існують спеціальні порошки та кондиціонери, які допомагають зберегти колір.
    4. Виверніть речі навиворіт: це допоможе захистити колір від вицвітання.
    5. Встановіть оптимальну температуру: для кольорових речей зазвичай рекомендується температура не вище 40 градусів.

    Що потрібно знати про Express.co.uk

    Express.co.uk - британський таблоїд, який є цифровим підрозділом Daily Express і Sunday Express - одного з найвідоміших і надійних британських новинних брендів.

    З 1900 року Express надає мільйонам читачів інформоване висвітлення найважливіших світових подій як у друкованому вигляді, так і в режимі онлайн.

    Як кажуть у виданні, вони щодня намагаються надати читачам найкращу журналістику, інформувати та розважати.

    Читайте також:

    Новини заразКонтакти