Тільки зеленим і синім: чому в СРСР під'їзди фарбували до половини

Чому в СРСР під'їзди фарбували до половини / Фото: скріншот YouTube

Дивно, але в багатьох багатоповерхівках фарба збереглася досі.

У матеріалі ви дізнаєтеся:

Багато жителів старих багатоповерхових будинків напевно помічали, що стіни під'їздів були пофарбовані у два кольори: темний низ і світлий верх. Цей візуальний прийом широко використовувався в СРСР і продовжує зустрічатися в пострадянських країнах.

Ми розбиралися, чому під'їзди фарбували наполовину і звідки виникла ця традиція.

Чому під'їзди фарбують у два кольори?

Однією з причин такого підходу вважається економічна доцільність. Чому в СРСР фарбували стіни фарбою на половину? Темні відтінки, які використовували для нижньої частини стін, були стійкішими до бруду і пошкоджень, пише Обозреватель.

Під'їзди завжди були місцями підвищеної прохідності, тому нижня частина стін часто бруднилася від взуття, сумок та інших предметів. Темна фарба давала змогу приховати забруднення, а також її було простіше оновити.

Чому стіни в під'їздах фарбували в зелений колір?

Відповідь на це питання також пов'язана з доступністю матеріалів. У СРСР виробляли велику кількість фарби для потреб армії та залізничного транспорту.

Зелена і синя фарби активно використовувалися для військової техніки, пасажирських вагонів і автомобілів. Їхні надлишки, що залишилися, були доступні на внутрішньому ринку і використовувалися для побутових потреб, зокрема для фарбування стін у під'їздах, кухнях і санвузлах.

Навіщо фарбують сходинки?

Вважається, що це робиться, щоб допомогти зорієнтуватися слабозорим. Також є версія, що це робиться для приховування ляпів, а саме кривизни стін у місцях стиків зі сходами. Також це могли робити для маскування плям на підлозі, які залишалися після фарбування стін і перил.

Практичний бік фарбування

Фарбувати стіни наполовину було не тільки економічно, а й зручно. Традиція використовувати два кольори також допомагала візуально розширити простір у тісних під'їздах. Крім того, після Другої Світової війни в СРСР накопичилася велика кількість фарби зеленого і синього кольорів.

Ці кольори стали своєрідним символом економічності та практичності. Їх використовували для фарбування не тільки під'їздів, а й інших громадських місць, як-от школи та лікарні.

Вам може бути цікаво:

Новини заразКонтакти