Чому поколює в роті після вживання ананаса: причина здивує багатьох

Чому пощипує язик від ананаса / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Зазвичай, навіть після маленького шматочка ананаса з’являється дивне відчуття подразнення на язиці. То в чому причина?

Наші роти абсолютно неприємно пощипує від ананаса. Коли ми їмо тропічні фрукти, ми часто відчуваємо це дивне поколювання на язиці та всередині рота, пише LADbible.

SF Microscopy поділився відео в TikTok, яке нарешті дає пояснення цьому дивному ананасовому поколюванню. Щоб продемонструвати цю догадку своїм підписникам, наукова сторінка розрізала шматки ананаса, щоб проаналізувати їх під мікроскопом.

Вам також може бути цікаво: Чому в США не їдять гречку, а в Україні обожнюють.

Отже, чому язик поколює, коли їж ананас? Все дуже просто - це тому, що нас колють тисячі крихітних голок, які називаються рафіди.

«Ці кристали оксалату кальцію пробивають дірки в клітинних мембранах, викликаючи подразнення», - наголосили автори каналу.

У відео також показали «мікрокосмос» всередині шматочків ананаса, який в основному нагадував «маленькі голки», що колють рот і викликають дивне відчуття подразнення на язиці після того, як ви з'їсте ананас.

Варто зауважити, що ці голки називаються «рафіди» і містять нерозчинні кристали, які складаються з оксалату кальцію, пояснюють в Університеті Макгілла.

Теорія про рафіди та їхні механізми захисту від травоїдних тварин полягає в тому, що якщо рослина пошкоджена, сік або слина викликає викид цих голок, які потім можуть вколоти слизову оболонку ротової порожнини «хижаків» (вони ж люди) і викликати подразнення.

«Отже, весь цей час ананаси давали відсіч, коли ми їх їли», - зазначило видання.

Дивіться відео, чому пощипує язик від ананаса:

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope#microbiology#underthemicroscope#microscopy#microcosmos#nature#pineapple#crystals#fyp#fypage#fypシ♬ Sunshine - WIRA

Що відомо про LADbible Group Limited?

LADbible Group - британський цифровий видавець. Медіа-бренди LADbible Group мають аудиторію, що наближається до мільярда, з 262 мільйонами підписників у всьому світі на основних платформах соціальних мереж.

Компанія публікує оригінальні і придбані матеріали, включаючи редакційні, відео та документальні матеріали, деякі з яких транслюються в прямому ефірі. Їхній вміст охоплює розваги та інтерв’ю зі знаменитостями, а також новини та поточні події, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Новини заразКонтакти