Неочікувана користь кави: вчені розповіли, як покращити здоров'я за допомогою напою

Кава перед тренуванням може бути корисною для спалювання жиру / Колаж: Главред, фото: pixabay

Вживання кофеїну у другій половині дня у поєднанні з аеробними вправами може підвищити спалювання жиру.

Вчені з кафедри фізіології Університету Гранади виявили, що вживання кофеїну за півгодини до аеробних вправ значно підвищує швидкість спалювання жиру. Дослідження також показало, що цей ефект стає більш вираженим, якщо фізичні вправи виконуються вдень, а не вранці.

У дослідженні, яке було опубліковане в Journal of the International Society of Sports Nutrition, науковці прагнули з'ясувати, чи дійсно кофеїн — одна з найпоширеніших ергогенних речовин у світі, яку використовують для покращення спортивних результатів.

У дослідженні взяли участь 15 чоловіків, які виконували фізичні тести чотири рази з інтервалом у сім днів. Учасники отримували 3 мг/кг кофеїну або плацебо о 8 ранку та 5 вечора. Кожен суб'єкт проходив тести в різних умовах у випадковому порядку.

Результати показали, що вживання кофеїну за 30 хвилин до аеробних навантажень підвищує максимальне окислення жиру незалежно від часу доби. Виявлено також наявність добових коливань в процесі окислення жиру: вдень цей процес протікав значно інтенсивніше, ніж вранці, навіть при однаковому періоді голодування.

Отже, кофеїн покращує спалювання жиру під час ранкових тренувань, досягаючи результатів, подібних до тих, що спостерігаються при денних тренуваннях без вживання кофеїну. Тому чашка кави може бути дуже навіть корисною перед фізичними навантаженнями.

Однак це дослідження не гарантує однакового ефекту для усіх, хто ставить за мету спалити зайвий жир під час тренувань. Тому, перш ніж вдаватися до такого методу, обов'язково потрібно проконсультуватися із лікарем.

Що таке International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism?

International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism — це науковий журнал, присвячений питанням харчування, метаболізму при фізичних навантаженнях і суміжних галузей, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Новини заразКонтакти