Не для краси: чому між залізничними коліями лежать камені

Чому на залізничних коліях є каміння / Фото: pixabay.com

Камені заповнюють простір між шпалами, навколо них і під ними.

Багато хто з нас, дивлячись на залізничні колії, ставить запитання: чому під рейки укладають каміння? Вони там лежать неспроста.

Давайте розберемося, який камінь використовують на залізниці і для чого вони необхідні.

Основні функції баласту

Камені, розташовані вздовж залізничних колій, називаються баластом, і їхнє основне завдання - підтримувати шпали і рейки в правильному положенні. Шпали укладаються перпендикулярно шляхам і забезпечують рейкам стійкість, пише 24 канал.

Камені заповнюють простір між шпалами, навколо них і під ними, створюючи стійку структуру, здатну витримувати вагу поїздів і вібрації від їхнього руху.

Навіщо потрібні шпали на рейках?

Залізничні дерев'яні шпали - вироби, що являють собою бруси, які укладають на баластний шар залізничної колії. Саме вони приймають на себе тиск, який склад чинить на рейки.

Чому між залізничними коліями лежать камені? Відповідь проста: вони запобігають зміщенню рейок і шпал. Без баласту, особливо під впливом тяжкості та руху поїздів, шпали могли б зміщуватися, що призвело б до аварій і поломок.

Який камінь використовують на залізниці?

Не кожен камінь підходить для використання як баласт. Гладкі камені, такі як галька, не утримують свою позицію під час вібрацій, що виникають під час руху поїздів.

У зв'язку з цим, перевагу віддають гострим, незграбним камінцям. Такі камені краще зчіплюються одне з одним і залишаються на місці навіть за сильної вібрації. Це гарантує, що рейки і шпали залишатимуться нерухомими і не деформуються під навантаженням.

Додаткові функції баласту

Крім основного завдання - утримувати рейки та шпали на місці, баласт має й інші функції. Наприклад, він перешкоджає росту рослин на залізничних коліях. Якщо під рейками почне рости трава або інші рослини, це може призвести до розпушення ґрунту і порушення стабільності колій.

Ще однією важливою функцією баласту є захист від води. Камені допомагають відведенню води, що запобігає розмиванню ґрунту під рейками. Це критично для безпеки руху поїздів, оскільки надмірна кількість вологи може призвести до деформації рейок і виникнення аварійних ситуацій.

Вам може бути цікаво:

Новини заразКонтакти