Справжній васабі куштував мало хто: з чого насправді його виготовляють в Україні

Що українцям дають замість васабі / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Через складність вирощування, 99% пасти васабі на ринку — це імітація.

Васабі - це яскраво-зелена паста, яка податься розом із суші та іншими японськими стравами, давно завоювала серця любителів гострої їжі. Її гострий, дещо солодкуватий смак додає стравам пікантності та неповторного аромату.

Що нам дають замість васабі

У більшості закладів та магазинів нам пропонують імітацію васабі. Замість Eutrema wasabi зазвичай використовують суміш хрону, гірчиці та харчових барвників, які імітують смак і колір васабі. Причиною цього є висока вартість справжнього васабі, що пояснюється складністю його вирощування.

Купити справжній васабі в Україні складно — в основному пропонуються продукти, що містять суміш васабі та хрону. Ціна залежить від вмісту васабі: порошок коштує від 50 грн за 100 грамів, паста — від 100 грн за 50 грамів.

Справжній васабі можна знайти лише в Японії. Васабі є одним із найдорожчих рослин на планеті - його вартість сягає 250 доларів за кілограм. Якби справжній васабі подавали до суші, його вартість була б від 3 до 5 доларів за порцію.

Як роблять справжній васабі

Рослина Eutrema wasabi, з кореня якої виготовляють васабі, росте на берегах гірських річок і потребує холодної проточної води. Технологія вирощування складна і залишається такою вже більше тисячі років. Через це справжній васабі можна скуштувати лише в країнах, де його вирощують, і ціна такого делікатесу відповідно висока.

Вирощування васабі почалося ще в IX столітті. Наразі його культивують у Японії, на Тайвані, у США, Китаї, Кореї та Новій Зеландії. Справжній васабі вирощується двома способами: у холодній гірській воді або на городі. Рослина росте в прохолодній, чистій воді на схилах гір і може дозрівати до трьох років.

Спочатку корінь рослини очищають, а потім труть на спеціальній тертці. Отриману пасту використовують відразу після приготування, оскільки вона швидко втрачає свій аромат і смак.

У традиційних японських ресторанах, де подають справжній васабі, ви відчуєте помітну різницю — він має ніжніший і більш складний смаковий профіль, порівняно з імітацією.

Дивіться відео, як росте васабі:

Чим корисний васабі для організму

Васабі — це не лише пікантна приправа до суші, а й джерело численних корисних компонентів. У його складі містяться вітаміни, мінерали, антиоксиданти та фітохімікати. Однією з основних речовин є ізотіоціанати, які надають васабі характерної гостроти, пише Roll club.

Ізотіоціанати володіють рядом корисних властивостей. Вони відомі своїм протизапальним, антибактеріальним та антиоксидантним ефектом, а також мають антиканцерогенну дію. Це означає, що васабі може допомагати у захисті організму від інфекцій, запалень та навіть онкологічних захворювань.

Васабі також багатий на вітамін С, який допомагає зміцнити імунну систему та захистити клітини від вільних радикалів. Вітаміни групи B, які містяться в васабі, сприяють покращенню травлення та підтримці здоров'я нервової системи. До складу також входять такі важливі мінерали, як калій, кальцій та магній, що відіграють ключову роль у підтримці здоров'я кісток, м'язів та серцево-судинної системи.

Його антибактеріальні та протизапальні властивості сприяють зменшенню ризику розвитку інфекцій, що особливо корисно при вживанні сирих рибних страв, таких як суші.

Чи можна їсти васабі просто так

Васабі має надзвичайно насичений смак, тому його рідко їдять у великих кількостях. У традиційній японській кухні його використовують як приправу для підсилення смаку страв, а не як окремий інгредієнт.

Вживання васабі у великих кількостях може спричинити подразнення слизової оболонки рота і носоглотки через його гостроту. Краще використовувати васабі в поєднанні з іншими інгредієнтами, такими як рис, риба чи овочі, щоб зробити його смак більш приємним і м'яким.

Що відомо про Roll club?

Roll club - це українська мережа закладів, яка готує суші та доставляє їх. На своєму сайті вони також публікують різноманітні матеріали, які розповідають більше про японську кухню.

Читайте також:

Новини заразКонтакти