Людям це не під силу: які 6 звуків можуть чути тільки собаки

Які 6 звуків можуть чути тільки собаки - як собаки нас розуміють / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Собаки мають унікальну здатність чути звуки, які залишаються недоступними для людини, завдяки чому їхній слух значно перевершує людський.

Собаки мають надзвичайно гострий слух, який дозволяє їм вловлювати звуки, недоступні людському вуху. Їхня здатність розпізнавати різні частоти та вібрації допомагає їм орієнтуватися у навколишньому середовищі та реагувати на стимули, які ми навіть не помічаємо. Експерти з просвітницької ініціативи "AnimalWised" у відео на YouTube пояснили, що можуть чути собаки, чого не чуємо ми.

Який звук чують собаки

Ваш пес може знати, що ви повертаєтесь додому задовго до вашого приходу, вловлюючи кроки або звук ключів на відстані понад 80 футів (близько 24 метрів). Це майже вчетверо більше, ніж здатний сприймати людський слух.

“Собаки можуть реагувати на сигнали, які для нас залишаються непомітними,” — підкреслює експерт AnimalWised.

Чому собаки чують собачий свисток, а люди - ні - які звуки не люлять собаки

Люди чують звуки в діапазоні від 15 000 до 20 000 герців, тоді як собаки — до 70 000 герців. Через це ультразвукові свистки, які використовують для дресування, стають доступними для собак, але не для нас. Однак, AnimalWised радить уникати їхнього використання, оскільки високі частоти можуть викликати у тварин дискомфорт.

Чому собаки виють перед землетрусом

Собаки здатні вловлювати вібрації з-під землі до 35 000 разів на секунду. "Це не пов'язано з якоюсь здатністю до передчуття, але дослідження показують, що собаки здатні виявляти високочастотні вібрації або звуки, які виходять з-під землі під час різних метеорологічних явищ, особливо тих, що безпосередньо пов'язані з сейсмічними рухами", - йдеться у відео

Це дозволяє їм відчувати початок стихійних лих, таких як землетруси, навіть раніше, ніж це можливо для людей. Крім того, доведено, що собаки можуть вловлювати до 35 000 вібрацій на секунду.

Дивіться відео про те, як чують собаки:

Чи можуть собаки чути краще за нас

Попри приручення, собаки зберегли інстинкти хижаків. Вони можуть чути навіть найменші рухи, які видають інші тварини, наприклад, птахи або миші. Ці звуки є частиною їхньої природної поведінки, пов'язаної з полюванням.

"Навіть якщо вашому собаці ніколи не доводилося полювати, щоб добути собі їжу, його слух чудово розпізнає навіть найтонші звуки, які виходять від інших тварин", - наголошують експерти.

Як собаки чують світ

На відміну від нас, собаки можуть розпізнавати майже непомітні звуки, такі як шелест листя, дзижчання комах або навіть краплі дощу, що падають на квіти. Це допомагає їм орієнтуватися в навколишньому середовищі.

Що відчуває собака, коли господар плаче

Собаки здатні вловлювати серцевий ритм людини без використання жодних пристроїв.

“Собака одразу відчуває зміни в частоті вашого серцебиття, розуміючи ваш емоційний стан,” — пояснюють фахівці.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти