Як правильно – "одИнадцять" чи "одинАдцять": яка помилка переслідує багатьох

Як правильно – "одИнадцять" чи "одинАдцять"/ колаж: Главред, фото: скрін, depositphotos.com/ua

Часто у наголошуванні числівників від 11 до 19 зустрічається одна і та ж сама помилка.

Нерідко можна почути, як, називаючи числівники, багато хто каже "одИнадцять", чотИрнадцять" тощо. Але насправді так говорити не варто, адже такі наголоси у цих словах є помилковими.

Радимо також прочитати матеріал: Треба знайти леопарда в джунглях за 8 секунд: найкращий спосіб перевірити уважність

Перераховуючи числівники від 11 до 19, потрібно виставляти у них один і той самий наголос. Про це розповіла авторка і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

"Переді мною зараз їде авто з номерними знаками 1717. І ні у кого ж не вникає сумнівів у тому, як вимовляти числівник "сімнадцять". Тільки "сімнАдцять", ми ж не кажемо "сІмнадцять". Тоді чому дехто каже не "одинАдцять", а "одИнадцять", не "чотирнАдцять", а "чотИрнадцять"?", – зазначила Багній.

Вона наголосила, що всі числівники від одинадцяти до дев’ятнадцяти включно наголошуються однаково.

"Ми кажемо "одинАдцять", "дванАдцять", "тринАдцять", "чотирнАдцять" і так далі. Саме так правильно українською", – пояснила Багній.

Дивіться відео з поясненням, як правильно – "одИнадцять" чи "одинАдцять":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, що означає "топтати ряст". Таке словосполучення у наш час вживається не так часто, тому і його значення для багатьох залишається невідомим.

Також раніше Багній розповіла, що таке "бешкет" і чому ми часто робимо помилку у цьому слові. Досить часто у цьому слові неправильно ставлять наголос – потрібно запам’ятати одне правило.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти