Італія приймає українських біженців - як дістатися і знайти житло

Статус біженця в Італії для українців 2022 / depositphotos.com/

Що потрібно зробити одразц після прибуття в країну.

Сонячна Італія, як і інші країни Євросоюзу, приймає українських біженців за програмою тимчасового захисту. На даний момент в країні більше 60 тисяч переселенців з України.

Про те, як допомагає українським родинам Франція, читайте у матеріалі: Франція приймає біженців з України: правила в'їзду в країну, на що можна розраховувати.

Як потрапити до Італії

У країну можна потрапити на будь-якому виді транспорту, який найбільш вам доступний. Потяги з Варшави курсують в Рим і Мілан. Докладний маршрут поїздки допоможуть скласти волонтери на вокзалі.

Важливо: не сідайте в машину одні або з дитиною до незнайомих людей, які можуть пропонувати допомогу. Почастішали випадки торгівлі людьми, тому звертайтеся тільки в намети волонтерів, які нададуть всю необхідну допомогу.

Правила в'їзду в Італію для біженців 2022

В'їзд в Італію можливий при наявності чинного закордонного паспорта. Якщо термін дії паспорта закінчився, необхідно звертатися в Посольство України в Римі (+393519886823 Roma, via Monte Pramaggiore, 13) або в Консульства в Мілані (+393487254038 Milano, via Ludovico di Breme, 11) або Неаполі (+393277364822 Napoli, via G. Porzio, 4 Centro Direzionale, isola B-3, Int.5-6).

По приїзду в країну, в залежності від регіону, куди ви прибуваєте, необхідно заповнити форму посольства або консульства України в Італії.

Форма для регіонів Campania, Basilicata, Calabria, Puglia, Sicilia;

Форма для регіонів Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte, Trentino-Alto-Adige, Valle D'aosta, Veneto.

Для регіонів Lazio, Toscana, Umbria, Abruzzo, Marche, Sardegna, Molise-заповніть форма.

Протягом 48 годин по приїзду необхідно здати тест на COVID-19. Це потрібно робити в найближчому відділенні санітарної служби.

Важливо: у відділенні санітарної служби потрібно отримувати і код STP або карту SSR для дітей та вагітних. Це відкриє доступ до медичних послуг.

Протягом 8 днів після приїзду потрібно повідомити місцеві органи Італії про перебування на території країни і підписати декларацію про пристутність (dichiarazione di presenza). Для цього потрібно звертатися до відділення поліції за місцем знаходження.

Як знайти житло в Італії

У Римі для пошуку житла необхідно звертатися на гарячу лінію 800938873 або написати на emergenza.ucraina@comune.roma.it.

Також можна звертатися в відділення префекртури в місті, в якому ви знаходитесь.

Подивитися доступне житло можна на сайтах, які допомагають переселенцям знайти квартири по всьому світу:

Прихисток;

EU4UA;

Ukraine Shelter;

Shelter for Ukraine.

Телеграм-канал Українці в Італії - тут можна знайти цікаву інформацію щодо проживання, оформлення статусу тимчасового захисту, соціальної та медичної допомоги.

Читайте також:

Автор: Олена Стронг
Новини заразКонтакти