Є певні правила: як потрібно діяти, коли повз проїжджає траурний кортеж "На щиті"

Як поводитися, коли повз проїжджає траурний кортеж - що таке "На щиті" / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

В Інтернеті є чимало відео, де люди своїми діями висловлюють неповагу до загиблого. Главред з'ясував, як поводитися, коли повз проїжджає траурний кортеж

Офіційно прописаних правил про те, як поводитись громадянам, повз яких проїжджає траурна процесія (кортеж) немає. Однак, є загальноприйняті норми поведінки, яких важливо дотримуватись. Про те, як поводитися, коли повз проїжджає скорботний кортеж "На щиті" у своєму Tik-Tok розповів блогер, мистецтвознавець, галерист Сергій Войток.

Як виразити повагу загиблому воїну

Він зазначає, що всім мабуть траплялись відео, де пішоходи або ж водії нібито проявляють неповагу до загиблих героїв.

"Чому я кажу нібито? Бо іноді можна йти в своїх думках і нічого не помічати. Я кажу про себе. Це сумно визнавати, але за 10 років ми досі не знаємо умовних правил поводження в таких ситуаціях", - зазначає Сергій Войток.

Він наголошує, що по всій Україні щодня прощаються із героями і кожен має усвідомити, що ця людина віддала своє життя за свободу України.

"Якщо ви перебуваєте на тортуарі вулиці і бачите процесію, котра проходить повз вас, вшануйте героя. Принаймні зупиніться, схиліть голову або станьте навколішки. В останню путь їде чиясь дитина, батько або мати, чоловік або дружина", - додає блогер.

Дивіться відео про те, як поводитися, коли повз проїжджає траурний кортеж "На щиті":

@voitok_tosee

Як поводитися, коли повз вас проїжджає скорботний кортеж «на щиті»? Офіційно прописаних правил я не знайшов, тому вирішив поділитися інформацією, яку мені вдалося знайти. Доповнюйте свої приклади у коментарях та поважаймо одне одного ?

♬ оригінальний звук - Про культуру і суспільні теми

Що робити, якщо скорботний кортеж «На щиті» помітили у транспорті

"Якщо похорон захисника застав вас у транспорті, вийдіть із автомобіля і зробіть те ж саме, що і пішоходи. У водіїв є взагалі ПДР, де вони мають забезпечити безперешкодний проїзд, але не всі дотримуються правил", - вказує галерист.

Крім того, за його словами варто по можливоості прийти на площу, де громада зустрічає скорботний кортеж із героям "На щиті".

"От як у Львові започаткували міську церемонію прощання з загиблими українськими воїнами. Жителів попереджають про це і просять під час проведення похоронної процесії виходити на вулиці і віддати шану полеглим героям. Разом із працівниками мерії вшанувати загиблих захисників щоразу виходить міський голова Львова. Ця церемонія потрібна всім нам, щоб розуміти, в який час важкий ми живемо", - резюмує Сергій Войток.

Що таке "На щиті"

Блогер Сергій Войток зазначає, що щоб позбутися радянської спадщини і не казати "Груз 200", ми тепер кажемо "Зі щитом" або "На щиті"

Що означає вислів "На щиті"

Зі щитом або на щиті (грец. ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς, лат. aut cum scuto, aut in scuto) — фразеологізм, що означає заклик перемогти, досягти мети або загинути зі славою. Сходить до Стародавньої Спарти, де полеглого в бою воїна, імовірно, несли з поля битви на його щиті. В Україні висловом «На щиті» прийнято називати воїнів, що загинули від ворогів на російсько-українській війні, повідомляє Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти