Що означає "тихою сапою": слово "сапа" – це зовсім не те, що усі уявляють

Що означає "тихою сапою"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Цей вислів дуже часто трактують неправильно, тому що під словом "сапа" уявляють інструмент для обробки грядок.

Коли ми чуємо слово "сапа", то перед очима одразу постає знаряддя, яке використовують для того, щоб усувати бур’яни на городі. Але насправді це слово має ще й інше, абсолютно не пов’язане з цим значення.

Радимо також прочитати матеріал: Чому "губити" і "втрачати" – не одне й те ж саме: якої поширеної помилки треба уникати

Саме тому, коли хтось використає у розмові вислів "тихою сапою", досить часто цю фразу можуть трактувати неправильно. Автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній пояснила, що саме означає це словосполучення.

"Не знаю, як вам, а мені в дитинстві видавався дуже дивним вислів "тихою сапою". Я розуміла, що сапати землю сапою – це процес не дуже гучний, але не розуміла, чому так кажуть – "тихою сапою" – про щось, що коїться крадькома і нишком", – зазначила вона.

Багній пояснила, що у цьому вислові насправді йдеться не про знаряддя праці, а про траншею або окоп.

"Тепер то я знаю, що йдеться не про знаряддя праці, а про траншею чи окоп. Так, друзі, в українській мові сапа – це ще й траншея. Слово перейшло до нас з французької мови і раніше вислів "тихою сапою" був тільки військовим. Раніше цей вислів означав прокладання таємного тунелю або проходу, а сьогодні "тихою сапою" означає, що хтось поводиться підступно і плете інтриги", – пояснила Багній.

Дивіться відео з поясненням, що означає "тихою сапою":

@sametak1064 Чи знаєте ви, що насправді означає вислів «тихою сапою» і до чого тут траншея? #правильноукраїнською#мова#українськамова#фразеологізми♬ original sound - Правильно українською

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, що таке "легіт". Більшість людей вживає це слово у його переносному значенні, а от прямого значення багато хто не знає.

Також раніше Ольга Багній розповіла, як казати правильно – "вбрАння" чи "вбраннЯ". Мало хто здогадується, який секрет криється у вживанні цього слова.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти