День Святого Миколая 2023: що можна і що не варто дарувати дітям

День Святого Миколая - свято, коли кожен хоче знайти під подушкою подарунок / Фото pixabay.com

Найпростіший спосіб дізнатися, який подарунок чекає дитина 19 грудня, це написати разом з нею лист Святому Миколаю. Але є деякі обмеження в подарунках.

Щороку 19 грудня християни відзначають одне з найбільших свят - День Святого Миколая. Він є одним з найшанованіших християнських святих.

Святий Миколай - фігура цілком реальна. Почитати про те, ким він був і чим прославився, можна в матеріалі День Святого Миколая 2022: історія свята, традиції та заборони дня.

Що не можна робити в день Св. Миколая Чудотворця

19 грудня припадає на Різдвяний піст. У цей день можна їсти рибу, але не можна їсти м'ясо, яйця та інші продукти тваринного походження.

У День Святого Миколая не можна давати в борг - позичальник разом з грошима може винести з дому удачу і везіння.

Православна церква не говорить про будь-які обмеження щодо домашньої роботи 19 грудня, але, згідно з народними звичаями, в цей день не можна займатися ремонтом, шити, прати.

Що можна робити в день Святого Миколая

Віруючі люди повинні обов'язково сходити до церкви та помолитися. Також в цей день необхідно допомагати близьким, роздавати милостиню, але не афішувати це.

Згідно з народною традицією, в День Святого Миколая дітям кладуть під подушку подарунки, в західній Європі прийнято розвішувати шкарпетки над каміном або ставити черевики на підвіконня.

У День Святого Миколая прийнято дарувати подарунки дітям / Фото pixabay.com

Якщо дитина була примхливою та неслухняною, то могла отримати різочку або шматок вугілля як символ покарання.

За легендою, святий Миколай приходить до дітей не один, а зі "свитою" - трьома ангелами і чортиком. Ангели розповідають святому, що хорошого зробила за минулий рік дитина. А чортик - про всі її витівки. Залежно від того, який список справ виявиться більшим, Святий Миколай і ухвалює рішення - зробити малюкові подарунок або покласти різочки під подушку або насипати в черевик золу.

Навіть якщо дитина поводилася не дуже добре, психологи не радять прив'язувати покарання до таких свят. Малюк повинен вірити в диво і в те, що є добрі сили, які здатні творити чудеса для дітей незалежно від того, як вони поводяться.

Що прийнято дарувати і що не можна дарувати дітям на День Святого Миколая

Найпростіший спосіб дізнатися, який подарунок чекає дитина 19 грудня, це написати разом з нею лист Святому Миколаю. У дорослої людини, яку ви хочете порадувати, можна акуратно розпитати про її бажання. При цьому важливо враховувати деякі правила щодо того, що можна і не можна дарувати в день Миколи Чудотворця.

За традицією в День Святого Миколая дарували медові прянички-миколайчики, в Голландії - льодяники і марципани, в Німеччині - кекси і пряники.

Святий Миколай дарував людям лише найнеобхідніше, тому не варто купувати в цей день дорогі подарунки.

Також не можна дарувати нічого агресивного і злісного, наприклад, іграшкову зброю або гру-стрілялку.

Чи можна дарувати гроші на День Святого Миколая

Святий Миколай вважається захисником знедолених. Він допомагав нужденним і малозабезпеченим, тому, як уже було сказано, дорогі подарунки краще залишити на інші свята. Це обмеження стосується зокрема грошей та коштовностей в якості подарунка.

Але в той же час, наприклад, в Польщі дитині насипають в мішечок монети. Однак такий подарунок дозволяється, якщо малюк збирає гроші на якусь велику мрію.

Вам також може бути цікаво:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти