Вітаміни для волосся: топ-5 для кращого росту

Погані зачіски, які псують волосся / Instagram

Насправді, багато проблем з харчуванням пов'язані з випаданням волосся.

Багато людей розглядають здорове волосся як ознаку здоров'я або краси. Як і будь-якій іншій частині вашого тіла, волоссю потрібні різноманітні живильні речовини, щоб бути здоровими і рости. Насправді, багато проблем з харчуванням пов'язані з випаданням волосся.

Хоча такі фактори, як вік, генетика і гормони, також впливають на ріст волосся, оптимальне споживання поживних речовин є ключовим фактором.

Нижче наведено 5 вітамінів і інші поживні речовини, які можуть бути важливі для росту волосся.

Вітамін А

Всі клітини потребують вітаміну А для зростання. Вітамін А допомагає шкірним залозам виробляти жирну речовину, так зване шкірне сало. Шкірне сало зволожує шкіру голови і допомагає зберегти волосся здоровим.

Дієти з дефіцитом вітаміну А можуть призвести до кількох проблем, включаючи випадання волосся.

Хоча важливо отримувати в достатній кількості вітамін А, його надлишок може бути небезпечний. Дослідження показують, що передозування вітаміну А також може сприяти втраті волосся.

У солодкій картоплі, моркві, гарбузі, шпинаті і капусті багато бета-каротину, який перетворюється на вітамін А.

Вітамін А також міститься в продуктах тваринного походження, таких як молоко, яйця і йогурт. Масло печінки тріски є особливо гарним джерелом цього вітаміну.

Вітамін В

Одним з найвідоміших вітамінів для росту волосся є B-вітамін під назвою біотин. Дослідження пов'язують дефіцит біотину з випадінням волосся у людей.

Хоча біотин використовується як альтернативний засіб від випадіння волосся, ті, у кого дефіцит, мають кращі результати.

Проте, дефіцит дуже рідкісний, тому що він зустрічається в природі в різних продуктах.

Також не вистачає даних про те, чи ефективний біотин для росту волосся у здорових людей.

Інші вітаміни групи В допомагають створювати еритроцити, які переносять кисень і поживні речовини до шкіри голови і волосяних фолікулів. Ці процеси важливі для росту волосся.

Ви можете отримати вітаміни групи В з багатьох продуктів, включаючи зерно, мигдаль, м'ясо, рибу, морепродукти і темну зелень.

Крім того, продукти тваринного походження є єдиними хорошими джерелами вітаміну B12. Тому, якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської або веганскої дієти, подумайте про прийом добавки.

Вітамін C

Пошкодження вільних радикалів може блокувати ріст і привести до старіння вашого волосся. Вітамін С є потужним антиоксидантом, який допомагає захистити від окисного стресу, викликаного вільними радикалами.

Крім того, вашому організму необхідний вітамін С для створення білка, відомого як колаген, - важливої ​​частини структури волосся. Вітамін С також допомагає організму засвоювати залізо, мінерал, необхідний для росту волосся.

Полуниця, перець, гуава і цитрусові є гарними джерелами вітаміну С.

Вітамін D

Низький рівень вітаміну D пов'язаний з алопецією, технічним терміном для визначення випадіння волосся.

Дослідження також показують, що вітамін D може допомогти створити нові фолікули - крихітні пори в шкірі голови, де може рости нове волосся.

Вважається, що вітамін D грає роль у виробництві волосся, але більшість досліджень зосереджено на рецепторах вітаміну D. Фактична роль вітаміну D в зростанні волосся невідома.

Проте, більшість людей не отримують достатньої кількості вітаміну D, і це може бути гарною ідеєю для збільшення його споживання.

Ваше тіло виробляє вітамін D через прямий контакт з сонячними променями. Хороші дієтичні джерела вітаміну D включають жирну рибу, масло печінки тріски, деякі гриби і збагачені продукти.

Вітамін Е

Подібно вітаміну С, вітамін Е є антиоксидантом, який може запобігти окислювальному стресу.

В одному дослідженні у людей з випаданням волосся спостерігалося збільшення росту волосся на 34,5% після прийому вітаміну Е протягом 8 місяців (9 Trusted Source).

У групі плацебо спостерігалося збільшення тільки на 0,1%.

Насіння соняшнику, мигдаль, шпинат і авокадо - все це хороші джерела вітаміну Е.

Залізо

Залізо допомагає еритроцитам переносити кисень до клітин. Це робить його важливим мінералом для багатьох функцій організму, включаючи ріст волосся.

Дефіцит заліза, який викликає анемію, є основною причиною випадіння волосся. Це особливо поширене у жінок.

Продукти з високим вмістом заліза включають молюсків, устриць, яйця, червоне м'ясо, шпинат і сочевицю.

Цинк

Цинк відіграє важливу роль в зростанні та відновленні тканин волосся. Це також допомагає підтримувати працездатність сальних залоз навколо фолікулів.

Випадіння волосся є поширеним симптомом дефіциту цинку.

Дослідження показують, що цинкові добавки зменшують випадання волосся, викликане дефіцитом цинку.

Проте, є деякі неофіційні повідомлення про те, що додавання занадто високої дози також може сприяти випаданню волосся.

З цієї причини може бути краще отримувати цинк з цільних продуктів. Продукти з високим вмістом цинку включають устриць, яловичину, шпинат, зародки пшениці, насіння гарбуза і сочевицю.

Білок

Волосся складається майже повністю з білка. Споживання достатньої кількості білка важливо для росту волосся.

Дослідження на тваринах свідчать, що дефіцит білка може знизити ріст волосся і навіть призвести до їхнього випадання.

Однак фактичний дефіцит білка зустрічається вкрай рідко.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти