Селера: 5 переваг для здоров`я

Хрусткий селера насправді має ряд переваг для здоров'я / Pixabay

Хрусткий селера насправді має ряд переваг для здоров`я.

Селера, що містить всього 10 калорій в стеблі, довгий час вважався низькокалорійним «дієтичним харчуванням». Але хрусткий селера насправді має ряд переваг для здоров'я, які можуть вас здивувати.

Ось п'ять причин, за якими вам слід подумати про додавання селери в свій раціон, а також кілька рецептів, щоб спростити цю задачу.

Зміст

1. Селера - відмінне джерело важливих антиоксидантів

Антиоксиданти захищають клітини, кровоносні судини і органи від окисного ушкодження. Селера містить вітамін С, бета-каротин і флавоноїди, але в одному стеблі міститься як мінімум 12 додаткових видів антиоксидантних поживних речовин. Це також прекрасне джерело фітонутрієнтів які, як було доведено, зменшують запальні процеси в травному тракті, клітинах, кровоносних судинах і органах.

2. Селера знімає запалення

Хронічне запалення пов'язане з багатьма захворюваннями, включаючи артрит і остеопороз. Насіння селери містять близько 25 протизапальних сполук, які можуть захистити організм від запалень.

3. Селера підтримує травлення

У той час як її антиоксидантні та протизапальні поживні речовини забезпечують захист усього травного тракту, селера може мати особливі переваги для шлунка. У дослідженнях на тваринах було показано, що полісахариди на основі пектину в селері, включаючи з'єднання, відоме як апіуман, зменшує кількість виразок шлунка, поліпшують слизову оболонку шлунка і регулюють секрецію шлунка.

А ще в селері високий вміст води - майже 95 відсотків - плюс велика кількість розчинної і нерозчинної клітковини. Все це підтримує здоров'я травного тракту і допомагає вам залишатися в нормі. Одна чашка паличок селери містить 5 грамів харчових волокон.

4. Селера багата вітамінами і мінералами з низьким глікемічним індексом

Коли ви їсте селеру, ви отримуєте вітаміни А, К і С, а також такі мінерали, як калій і фолієва кислота. У ній також мало натрію. Крім того, вона має низький глікемічний індекс, а це означає, що вона повільно і неухильно впливає на рівень цукру в крові.

5. Селера надає лужну дію

Завдяки таким мінералам, як магній, залізо і натрій, селера може надавати нейтралізуючу дію на кислу їжу, не кажучи вже про те, що ці мінерали необхідні для життєво важливих функцій організму.

Поради щодо купівлі та зберігання селери

Крім безлічі корисних для здоров'я властивостей, селера є універсальним овочем. Ви можете їсти її в сирому або приготованому вигляді, і вона стане відмінним доповненням до смузі, смаженого, супів і соків. Селеру також можна приготувати на пару або запекти.

Рецепти селери

Насолоджуйтесь корисними властивостями селери, спробувавши ці рецепти.

Гладкий і ароматний суп швидко готується / Pixabay

Крем-суп з селери

Гладкий і ароматний суп швидко готується.

Розтопити масло на середньому або сильному вогні в каструлі з товстим дном. Обсмажте цибулю, селеру і часник до напівпрозорості приблизно п'ять-сім хвилин. Додайте борошно і варіть 1 хвилину. Додайте курячий бульйон і молоко, помішуючи до однорідної маси. Збільште вогонь, довівши суміш до кипіння. Зменшіть вогонь до середнього, додавши решту складових, і тушкуйте без кришки близько 15 хвилин.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти