Пустирник: користь і побічні ефекти

Пустирник використовувався протягом тисяч років для лікування різних захворювань / Pixabay

Пустирник використовувався протягом тисяч років для лікування різних захворювань.

Рослина пустирник використовувалася сотні років тому. Зокрема, вона полюбилася давнім грекам, які застосовували її для зменшення занепокоєння під час пологів. На сьогоднішній день пустирник (Leonurus cardiaca), як ромашка лікарська, в основному використовується в якості чаю або настойки через його потенційні лікарські властивості.

Також званий левиним хвостом, пустирник - це прямий, колючий кущ з темно-зеленим листям і пухнастими фіолетовими або рожевими квітами. Рослина родом з Азії і Південно-Східної Європи, але тепер її можна знайти по всьому світу. У Сполучених Штатах вона вважається інвазивним виглядом.

На відміну від деяких інших трав сімейства м'ятних, він володіє неприємним запахом і гірким смаком. Главред розібрався в перевагах і побічних ефектах пустирника.

Пустирник

Користь пустирника

Пустирник використовувався протягом тисяч років для лікування різних захворювань, включаючи хвороби серця, тривожність та нерегулярні менструації. Хоча багато хто з його традиційних застосувань не були науково вивчені, дослідження показують, що трава має деякі потенційні переваги для здоров'я.

Читайте такожПрополіс: корисні властивості і профілактика раку

Антиоксидантні властивості

Пустирник містить безліч рослинних сполук з антиоксидантними властивостями, в тому числі флавоноїди, стерини, трітерпени і дубильні речовини.

Антиоксиданти - це сполуки, які захищають ваші клітини від пошкоджень, спричинених потенційно шкідливими молекулами, відомими як вільні радикали. Антиоксиданти можуть допомогти захистити від хвороб, серед яких рак, артрит, хвороби серця, хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона.

Частота серцевих скорочень і артеріальний тиск

Одним з традиційних застосувань пустирника є допомога у скороченні швидкого або нерегулярного серцевого ритму, викликаного стресом або занепокоєнням.

У дослідженнях на пробірках і на тваринах екстракт кропиви собачої виявляв антиаритмічний ефект, що дозволяє припустити, що він може допомогти знизити частоту серцевих скорочень. Тим не менше, ці ефекти не спостерігалися у людей. Але, результати відзначають значне поліпшення рівня артеріального тиску.

Незважаючи на обмежені дослідження, деякі європейські країни схвалили використання пустирника для підтримки здоров'я серця і лікування гіпертиреозу, стресу і тривоги.

Здоров'я серця

Флаваноїди, які містяться в пустирнику, показали зв'язок між загальним споживанням флавоноїдів і зниженням ризику розвитку та смерті від хвороб серця.

Інші переваги

Пустирник може впливати на частоту серцевих скорочень і ритм / Pixabay

Можливі побічні ефекти

Поточні дослідження впливу пустирника на людини обмежені. Тому, безпека трави і можливі побічні ефекти не повністю зрозумілі.

Грунтуючись на минулих результатах, потенційні побічні ефекти від передозування пустирника включають діарею, маткову кровотечу і біль у животі.

Враховуючи, що пустирник може впливати на частоту серцевих скорочень і ритм, ті, хто приймає ліки від серцевого ритму, такі як бета-адреноблокатори, і люди з низьким кров'яним тиском, повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж пробувати рослину.

Крім того, трава взаємодіє з варфарином, що розріджують кров, і її ніхто не повинен приймати в якості препаратів, що розріджують кров, якщо тільки це не схвалено медичним працівником.

Нарешті, пустирник протипоказаний жінкам, що годують і вагітним жінкам.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти