Що роблять лікарі, щоб боротися із запаленням: 10 способів

Але є дії, які можна зробити, щоб зменшити цей збиток./ Pixabay

Ігнорування гігієни порожнини рота може посилити запалення.

Хоча ви не завжди можете побачити або відчути це, хронічне запалення може повільно зашкодити вашому організму. Якщо його не зупинити, воно може навіть сприяти хронічним захворюванням і передчасному старінню.

Але є дії, які можна зробити, щоб зменшити цей збиток. Три дієтологи розповіли, що вони роблять щодня, щоб зменшити запалення і залишатися здоровими, пише Livestrong.com.

1. Дбайте про здоров'я зубів

Ігнорування гігієни порожнини рота може посилити запалення в організмі і потенційно зіграти роль у виникненні серйозних системних захворювань.

"Погане здоров'я порожнини рота пов'язане з хронічними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера, ревматоїдний артрит, діабет та серцеві захворювання», - говорить Леслі Ланжевен, доктор медичних наук, автор протизапальних рецептів кухні та співвласник Whole Health Nutrition.

За словами Ланжевена, чищення зубів, щоденне чищення зубною ниткою і зниження споживання цукру можуть допомогти зменшити системне запалення, яке почалося в роті.

Читати такожХронічне запалення: які важливі сигнали подає організм

2. Приправивши

Додавання спецій в їжу-простий, але ефективний спосіб стримати запалення.

"Багато спецій містять потужні сполуки, які можуть взаємодіяти з хімічними процесами в організмі, пов'язаними з запаленням», - говорить Сьюзі Полгрін, доктор медичних наук. "Деякі з найбільш вивчених спецій (і мої особисті фаворити) - куркума, імбир і кориця».

І невелика щіпка має велике значення. "Всього ¼ чайної ложки може бути достатньо, щоб отримати протизапальний ефект», - говорить Полгрін.

"Мені подобається додавати куркуму та імбир у страви з рису, корицю-в овес і чай, а також готувати смузі з усіма трьома, щоб отримати потужне поживне ласощі", - говорить вона.

3. Випийте імбирний чай

"Оскільки у мене запальне захворювання, у мене є деякі симптоми хронічного запалення, такі як біль і скутість", - говорить Ланжевен. Щоб зменшити дискомфорт під час загострень, вона переходить на протизапальний імбирний чай.

"Імбир є одним з моїх улюблених засобів, що зменшують запалення, поряд з багатими антиоксидантами дикою чорницею та зеленими травами», - говорить вона. Крім того, імбир є відмінним травним засобом.

4. Їжте ферментовані продукти

«Все більше досліджень демонструють зв'язок між кишковим мікробіомом (або трильйонами мікроорганізмів, що містяться в нашому шлунково-кишковому тракті) і запальними реакціями», - говорить Полгрін.

Отже, щоб запобігти запаленню, переконайтеся, що ваш кишечник в хорошій формі. "Одним з основних компонентів здорового кишечника є живі корисні бактерії, звані пробіотиками, які природним чином містяться в ферментованих продуктах, таких як йогурт, квашена капуста, кімчі, темпі, місо, чайний гриб і кефір», - говорить Полгрін.

Вона прагне їсти ферментовану їжу з пробіотиками кожен день, щоб придушити запалення.

5. Зробіть пребіотики в пріоритеті

Пребіотики-тип клітковини, який служить їжею для пробіотиків-також може відігравати роль у зменшенні запалення, говорить Джина Ранкурт, доктор медичних наук.

Хороші новини: "швидше за все, ви вже включили пребіотики в свій раціон, якщо зосередилися на продуктах з високим вмістом клітковини, таких як фрукти і овочі», - говорить Ранкур.

Щоб отримати особливо потужний імпульс пребіотиків, виберіть такі продукти, як часник, цибуля-порей, Цибуля, спаржа, топінамбур, банани і солодка картопля, додає вона.

6. Їжте жирну рибу

Жирна риба повна омега - 3 жирів, і " дослідження показують, що омега-3 жирні кислоти відіграють роль у зниженні вироблення запальних речовин, званих цитокінами», - говорить Полгрін.

Лосось, тунець, скумбрія, оселедець і сардини - все це Зоряні джерела омега-3. Полгрін прагне їсти дві порції жирної риби на тиждень.

Але ви також можете прийняти добавку з риб'ячим жиром. Якщо ви підете цим шляхом, виберіть той, який містить як ейкозапентаєнову кислоту, так і докозагексаєнову кислоту, - говорить Ранкур.

7. Посипати насінням

Навіть якщо ви не є шанувальником риби, ви все одно можете отримувати омега-3 з рослинних продуктів, таких як насіння Чіа і льону. Полгрин намагається щодня вживати 2 столові ложки цього насіння.

"І лляне насіння, і насіння Чіа надзвичайно універсальні і можуть бути додані практично до всього, хоча мені особисто вони подобаються в кашах, йогурті і смузі», - говорить вона.

8. Віддавайте перевагу продуктам з фітонутрієнтами

За словами Ланжевена, фітонутрієнти-це активні сполуки в рослинній їжі, що знижують запалення.

На додаток до своїх протизапальних властивостей, ці поживні речовини також мають антимікробну, антиоксидантну, антивікову та нейропротекторну дію, серед інших переваг, пов'язаних зі здоров'ям, згідно з оглядом, опублікованим у вересні 2014 року в журналі комплементарної та інтегративної медицини.

За словами Ланжевена, найпростіший спосіб насититися фітонутрієнтами-це вживати в їжу різноманітні яскраво забарвлені фрукти і овочі. Дійсно, згідно з дослідженням Nutrients, проведеним у січні 2012 року, у людей, які їли фрукти та овочі, рівень маркерів запалення в крові був нижчим, ніж у тих, хто їв менше рослин.

За словами Ранкура, мета полягає в тому, щоб отримувати як мінімум дві порції фруктів і як мінімум три порції овочів в день. "Я зазвичай поєдную сніданок і полуденок з фруктами, такими як змішані ягоди в йогурті або сухофрукти з горіхами, і балансую їжте свою тарілку на обід і вечерю з овочами, такими як змішана зелень і смажені кабачки або кабачки на грилі », - говорить вона.

9. Графік звичок, що знижують стрес

Стрес може стати причиною запалення в організмі. Це тому, що він запускає імунну систему та ендокринні шляхи для збільшення виробництва цитокінів, що пов'язано з хронічними захворюваннями, говорить Ланжевен.

Але прийняття здорових звичок, що знімають стрес, може допомогти запобігти цій запальній реакції.

"Спосіб життя може відігравати велику роль у тому, як організм може зцілити себе», - говорить Ланжевен. «Їжа може багато чого зробити, але додавання до занять йогою, медитацією і ходьбою - дійсно важливий спосіб допомогти організму природним чином знизити стрес».

Фактично, дослідження, опубліковане в червні 2015 року в журналі клінічних та діагностичних досліджень, показало, що регулярні заняття йогою можуть знизити рівень прозапальних цитокінів.

10. Обмежте кількість рафінованих масел

«Рафіновані олії, такі як рослинна, рапсова, соєва, кукурудзяна, соняшникова, сафлорова і бавовняна олія, містять велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-6», - говорить Полгрін.

Жири омега-6 корисні для вашого організму в помірних кількостях, але деякі дослідження показують, що вони можуть надавати прозапальну дію, коли ви їсте занадто багато. Наприклад, стаття в Open Heart за вересень 2018 року показала, що поліненасичені жирні кислоти омега-6 лінолева кислота пов'язані з окислювальним стресом, хронічним запаленням слабкого ступеня і атеросклерозом.

Хоча необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти вплив жирів омега-6, ймовірно, найбезпечніше обмежити кількість масел, які їх містять, і використовувати інші більш корисні для здоров'я варіанти.

«Я готую з використанням традиційних масел, таких як оливкова, кокосова або масло авокадо, і вибираю упаковані бренди (наприклад, приправи і закуски), в яких замість цього використовуються ці масла», - говорить Полгрін.

Автор: Олена Кюпелі
Новини заразКонтакти