"Наркоман-Україна готова віддати останнє": експерт роз'яснив, як злізти з голки МВФ

МВФ і Україна - як злізти з голки траншей і вижити / УНІАН

Критику від окремих чиновників ЄС слід розглядати як попередження для президента Володимира Зеленського та уряду України, пояснив Бондаренко.

Керівник Фонду "Українська політика", політолог, історик Кость Бондаренко прокоментував заяву верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля. Єврочиновник заявив, що "ЄС не є благодійною організацією або банкоматом для України».

Бондаренко пояснив, що заяву Борреля не слід розглядати як позицію Євросоюзу в цілому – але в той же час це попередження для президента Володимира Зеленського та уряду України.

Читати такожМВФ забирає в України останні шанси колись одужати"Боррель відрізняється своєю невідповідністю у фразах: це не перший випадок, коли він робить певні заяви, які потім активно обговорюються. Все, що він говорить – не істина останньої інстанції, адже Боррель далеко не самостійна фігура, і тому всі його висловлювання згодом коригуються різними структурами на рівні ЄС. Тому і тут Євросоюз, після збурень, вніс корективи і, відповідно, фразу просто зняли з активного вживання», - пояснив політолог у коментарі Главреду.

Експерт нагадав, що після лютого-березня цього року, «коли уряд Гончарука був повністю під контролем зовнішніх сил, Україна здійснила спробу вийти з-під тотальної зовнішньої залежності». При цьому політолог припустив, що такий стан справ не сподобався ЄС – і тепер Зеленського намагаються якимось чином осадити і всіляко на нього тиснути.

Читати такожМВФ в черговий раз кинув Україну«Але чим швидше Україна позбудеться зовнішнього впливу (як, наприклад, співпраці з Міжнародним валютним фондом), тим краще. Тому що Україна вже перетворилася на державу-наркомана, яка за чергову дозу готова віддати останнє. Це почалося ще з квітня 2014 року, коли Арсеній Яценюк заради грошей МВФ виконував всі їхні розпорядження і рекомендації», – заявив Бондаренко.

Вирішення проблеми, на його думку, наступне: Київ повинен поставити питання про реструктуризацію боргу на 30 років – і далі, за рахунок скорочення цілої низки витрат (включаючи «бездумні витрати на роздутий державний апарат, силові структури, військову сферу»), Україна повинна спробувати вийти з цієї залежності. Всі шанси для цього є, підкреслив експерт.

"Чи дозволить це зробити ЄС - це вже питання до керівництва нашої держави, яке має сьогодні апелювати не стільки до МВФ, скільки до громадян власної країни», – резюмував Бондаренко.

Україна і МВФ-останні новини

Автор: Діана Бель
Новини заразКонтакти