Аналітики розповіли, скільки грошей МВФ надасть Україні у 2021 році

Аналітики розповіли, скільки грошей МВФ надасть Україні у 2021 році

МВФ, як і раніше, вимагає від України боротьби з корупцією і проведення судової реформи.

Міжнародний валютний Фонд, ймовірно, надасть Україні у 2021 році тільки один транш на суму 700 мільйонів доларів. Однак ще 1,5$ млрд. Києв зможе отримати в якості альтернативного фінансування за рахунок випуску єврооблігацій, вважають аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Згідно з прогнозами експертів, підсумки першого перегляду програми фінансового співробітництва України і МВФ stand-by пов'язані з серйозними ризиками. Швидше за все, виникнуть проблеми зі згодою Верховної Ради щодо антикорупційного законодавства і реформою правосуддя.

При цьому аналітики вважають, що питання держрегулювання цін на газовому ринку не стане перешкодою для подальшої співпраці Києва з Фондом.

"Ми бачимо дещо менший ризик реалізації іншої важливої нової вимоги SBA, що стосується скасування грудневого тимчасового обмеження цін на газ", - зазначено в повідомленні.Читати також"Ми не папуаси": Милованов різко звернувся до МВФ, звинувативши фонд в обмані України

У Fitch відзначили, що у 2020 році перегляд програми співпраці вже було відкладено через зміну в липні голови Нацбанку України. Однак у другій половині 2021 року ризиків виконання умов фонду з боку Києва стане менше – це пов'язано з вимогою виплати 2,2 мільярда доларів у вересні. Крім того, Києву знадобиться фінансування бюджету ближче до закінчення поточного року.

"Грошові кошти уряду в розмірі 3 млрд доларів (1,8 млрд доларів в іноземній валюті), більш легкий графік погашення протягом наступних шести місяців і доступна внутрішня ліквідність забезпечують деякий простір для фінансування", - вважають експерти.

Крім того, згідно з прогнозами, Україна випустить більше євроблігацій, ніж на суму в 1,4$ млрд, як було заплановано раніше.

Співпраця України та МВФ

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти