Війна Вірменії та Азербайджану: у Єревані назвали умову звернення до ОДКБ

Війна Вірменії та Азербайджану у Нагірному Карабасі не належить до компетенції ОДКБ / Reuters

Консультації за лінією ОДКБ вже проходять на рівні перших осіб держав.

Для того щоб Вірменія звернулася за військовою допомогою до Організації договору про колективну безпеку, держава повинна бути схильна до зовнішньої агресії. Наразі війна у Нагірному Карабасі не розглядається Єреваном як пряма агресія щодо конкретно вірменської держави.

Про це заявив заступник голови МЗС Вірменії Шаварш Кочарян, повідомляє Sputnik Вірменія з посиланням на пресслужбу вірменського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, підставою для звернення до ОДКБ є зовнішня агресія або військова інтервенція щодо Вірменії. Військові дії між Єреваном і Баку під цю категорію поки не підпадають. Однак якщо Азербайджан проявить агресію, Вірменія неодмінно звернеться до ООН і ОДКБ.

"Щоб звернутися до ОДКБ Вірменія повинна піддатися агресії. Зараз оцінювати [дії Азербайджану] в цій якості рано. Якщо агресія буде, ми спочатку звернемося до ООН, щоб зафіксувати факт агресії і самооборону. Звернемося і до ОДКБ. Все це відрегульовано - ОДКБ повідомить ООН вже про колективну оборону", - сказав Кочарян.

Також він додав, що Вірменія продовжує обмінюватися різною інформацією в рамках ОДКБ на рівні перших осіб, і якщо буде потрібно, Єреван перейде до альтернативних дій.Читати такожВведення військ РФ в Карабах: в Єревані назвали умови

"Але я сподіваюся на те, що цей момент не настане", - підкреслив Шаварш Кочарян.

Позиція ОДКБ щодо конфлікту у Нагірному Карабасі

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти