Санкції проти Білорусі: в Євросоюзі ухвалили рішення

На саміті ЄС домовилися про санкції щодо Білорусі / Reuters

Олександр Лукашенко не потрапив до списку санкцій ЄС.

У ніч на п'ятницю, 2 жовтня, учасники саміту Євросоюзу дійшли згоди з приводу санкцій щодо осіб, які несуть відповідальність за фальсифікацію підсумків виборів і застосування насильства до учасників мирних протестів у Білорусі.

Про це заявив голова Євроради Шарль Мішель, передає DW.

За його словами, під санкції ЄС, які набувають чинності 2 жовтня, потраплять близько 40 осіб. При цьому президента Білорусі Олександра Лукашенка в списку немає.

"Ми хочемо дати шанс політичному діалогу", - додав Мішель.

До слова, Євросоюз не визнає легітимність Лукашенка як президента Білорусі.

«Ми ухвалили формальне політичне рішення цього вечора, що дуже важливо, і це означає, що завтра шляхом письмової процедури ми втілимо те, що вирішили політично. Це означає, що все це відбудеться негайно», - заявив Шарль Мішель.

До слова, Кіпр зняв своє вето. Раніше Кіпр блокував одноголосне рішення, вимагаючи натомість санкцій щодо Туреччини за розвідку газових родовищ у спірних водах східного Середземномор'я.

"Щодо Білорусі - я дуже щаслива, що ми нарешті відкрили дорогу санкціям, і що не буде безкарності для відповідальних за переслідування демонстрантів і опозиціонерів", - зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

У свою чергу, президент Франції Емманюель Макрон висловив сподівання, що санкції стануть додатковим важелем тиску на владу Білорусі для того, щоби Мінськ прийняв пропозицію ОБСЄ про посередництво в діалозі. За його словами, санкції проти Лукашенка зараз означали б відмову від діалогу. Макрон також підкреслив, що додати Лукашенка до списку санкцій можна буде і пізніше.

Читати такожСанкції стануть нищівними: дипломат розповів, чому Путін не допоможе Лукашенку

Нагадаємо:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти