Путін відправив своїх "миротворців" у Нагірний Карабах

Перемир'я набуло чинності з опівночі 10 листопада / photolure.am

Раніше лідери Вірменії, Азербайджану та РФ підписали спільний документ про припинення бойових дій в Карабасі.

Лідери Вірменії, Азербайджану та Росії підписали спільний документ про припинення бойових дій в Нагірному Карабасі.

Перемир'я набуло чинності з опівночі 10 листопада. Текст документа опублікував російський РБК.

Про що домовилися сторони:

"Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки», - йдеться в документі.

При цьому вірменські збройні сили повинні бути виведені з території.

"Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації - 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про намір припинити застосування даного положення», - уточнюється в документі.

Також сторони домовилися, що Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (завширшики 5 км), який забезпечуватиме зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме місто Шушу.

Азербайджан зі свого боку повинен гарантувати безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

Карта поділу Нагірного Карабаху за мирною угодою виглядає наступним чином.

Фото Nagorno Karabakh Observer

Синім кольором позначені території Нагірного Карабаху, взяті під контроль Азербайджаном до 10 листопада. Жовтим, червоним, салатовим - території, які повинні бути передані Азербайджану згідно з домовленостями про припинення бойових дій.

Російське агентство ТАСС повідомило, що РФ вже відправила в Нагірний Карабах миротворчий контингент.

У Міноборони РФ зазначили, що миротворці вирушили в Карабах літаками військово-транспортної авіації Іл-76 з аеродрому Ульяновська. Основу контингента складуть підрозділи 15-ї окремої мотострілецької бригади Центрального військового округу.

Тим часом усстолиці Вірменії – Єревані – люди вийшли на протест у зв'язку з підписанням домовленостей про припинення бойових дій в Нагірному Карабасі. Протестувальники увірвалися в будівлю уряду Вірменії та почали розбивати там меблі й техніку.

Конфлікт у Нагірному Карабасі - про що раніше повідомляв Главред:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти