Перевірено в Ісландії: короткий робочий тиждень є успішним

Зменшення робочих підвищує продуктивність / " ТСН"

Більшість фахівців у цій країні тепер працюватимуть менше.

В Ісландії з 2015 по 2019 роки проходив дивовижний експеримент. Дослідники з'ясовували, як на людях позначається менша кількість робочих годин. А саме - чи ефективно вони виконують свої обов'язки за ту ж зарплату, але з меншою кількістю часу в офісі.

Як пише ВВС, вчені надали співробітникам різних компаній можливість чотириденки. І вже з самого початку було ясно, що працездатність учасників експерименту не тільки не змінювалася, але і поліпшувалася.

Досвід Ісландії підхопили ряд інших країн. Зокрема, в Іспанії та Новій Зеландії почали проводити подібні випробування.

Чутки дійшли і до Японії, в якій компанія Microsoft зробила п'ятниці вихідними.

Але повернемося до Ісландії. Отже, в експерименті брав участь один відсоток робочого населення країни, тобто дві з половиною тисячі робітників.

Безліч з них з 40-годинного тижня перейшли на 35-36-годинний. На даний момент кількість тих, хто працює з колишньою хваткою, але в коротший термін, досягла 86% від усього робочого населення.

При цьому, самі працівники відзначають, що їм це до душі, бо так вони відчувають менше стресу і не страждають від професійного вигорання. Крім того, щасливі ісландці кажуть, що так їм набагато легше поєднувати роботу і особисте життя.

Дослідники кажуть, що таке нововведення - необхідність сучасного життя в 21 столітті, яке потребує прогресивних змін.

Раніше Главред писав про перші ознаки вигорання, на які слід звернути увагу

Загальні симптоми вигорання:

Хоча ви можете іноді справлятися зі стресом, пов'язаним з роботою, якщо він короткочасний, постійний стрес не є стійким і може привести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Як оговтатися від вигорання

Автор: Уляна Поліщук
Новини заразКонтакти