Поразка ЄС на перемовинах з Путіним: дипломат оголосив про небезпеку планів Меркель

Спроби Євросоюзу домовитися з Путіним призведуть до поразки Брюсселя - дипломат / Reuters

Меркель спробує вирішити основні проблеми щодо Північного потоку-2, вважає Павло Клімкін.

План канцлерки ФРН Ангели Меркель щодо запрошення президента РФ Володимира Путіна на саміт ЄС становить небезпеку для Європи, на яку очікує поразка в результаті таких перемовин. Меркель не розуміє проблемних аспектів ситуації з безпекою, про що їй повинен сказати президент України Володимир Зеленський під час особистої зустрічі. З Путіним треба говорити з позиції сили, а не з точки зору нормалізації відносин. Про це заявив український дипломат, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав про те, що Меркель затіяла небезпечну гру, виступивши з ідеєю щодо запрошення Путіна на саміт ЄС. Це сигнал щодо прагнення до нормалізації відносин Європи з Росією. Меркель до кінця не розуміє, що така ініціатива зіграє не на користь Євросоюзу.

"Я не підтримую ідею Меркель, більше того, вважаю її дуже небезпечною. І знаю зі своїх французьких джерел, французи тільки підтримали. Ідея насправді саме від Меркель. Одна справа - говорити з Путіним, але коли Путіна запрошують на майданчик, створюючи йому новий формат, і він говорить вже з ЄС, і буде всім розповідати, що ЄС його запрошує — це реально бажання повернутися до нормальності у відносинах з Путіним. Є питання "Північного потоку-2", 12 липня Зеленський у Меркель, 15 липня — Меркель у Байдена. І я думаю, вона буде намагатися вирішити основні проблеми навколо "Північного потоку-2", хоча я знаю, що для США робота нашої ГТС — це червона лінія. А для Меркель... вона розуміє економіку, а викликів безпеці до кінця не сприймає", - пояснив Клімкін.Читати такожМеркель на зустрічі з Байденом зробила заяву про транзит газу через Україну і Північний потік-2

Також він додав, що ЄС зазнає поразки від спроб врегулювання відносин з Москвою. Зеленський повинен пояснити Меркель, що спроби домовитися з Росією призведуть до проблем у сфері безпеки. Перемовини з Путіним треба вести з позиції сили, не припускаючись тих помилок, які були здійснені в минулому.

"Це дуже серйозне завдання для Зеленського - пояснити у Берліні, що це не тільки економіка, це для нас безпека. Тому ініціатива дуже небезпечна. Я вважаю, що Меркель наступає на ті ж граблі, на які наступали до війни. Я знаю, що в ЄС достатньо людей, які розуміють, що з сьогоднішнім Путіним розмовляти потрібно, розмовляти жорстко і з позиції сили, як каже Байден, але не з'їжджати на нормальність і рівні відносини. Якщо це ЄС зробить, він програє", - підкреслив Павло Клімкін.

Запрошення Путіна на саміт ЄС

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти