Падіння 30-річного режиму: у Чорногорії опозиція перемогла на виборах до парламенту

Чорногорія обирає новий парламент / Фото: Reuters

Чорногорці 30 серпня обирали народних депутатів.

У Чорногорії 30 серпня відбулися історичні парламентські вибори, оскільки вперше за кілька десятиліть у лідери обирається опозиція.

Як повідомив представник Центру моніторингу виборів Чорногорії, правляча лівоцентристська Демократична партія соціалістів Чорногорії набирає 34,4%.

Відомі дані екзит-полів і в ЦВК вже обробили 52% бюлетенів. Опозиційна коаліція за майбутнє Чорногорії набирає 33,4% голосів, а опозиційна коаліція Мир — наша нація набирає 12,5%. Після об'єднання опозиційні сили країни отримають близько 46%.

На думку політологів, у опозиції в Чорногорії зараз вперше є шанси гідно виступити на виборах.

Якщо ж опозиція не об'єднатися і переможе правляча партія, то це дасть президенту Міло Джукановичу, якого деякі експерти вважають справжнім "останнім диктатором" Європи, хорошу базу для того, щоб продовжити майже 30-річне перебування на керівних державних посадах.

Читати такожЕксперт пояснив, чи завадить коронавірус проведенню місцевих виборівПри цьому опозиція оголосила про "падіння 30-річного режиму" після оголошення попередніх даних парламентських виборів.

"Громадяни Чорногорії, спасибі вам за підтримку! 30-річний режим упав", - сказав лідер опозиційної коаліції за майбутнє Чорногорії Здравко Кривокапич.

Відзначимо, в цей же день відбулися місцеві вибори в п'яти муніципалітетах: в Будві, Которі, Тіваті, Андрієвіце і Гусіньє.

Нагадаємо, виборчий процес, пов'язаний з проведенням місцевих виборів в Україні, стартує з 5 вересня.

Як раніше повідомлялося, український журналіст, представник Донецька в Тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську щодо Донбасу Сергій Гармаш розповів, чому представники Росії всіляко намагаються домогтися від Києва проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих районах Донеччини та Луганщини.

Автор: Яна Катасонова
Новини заразКонтакти