Ізраїль розбомбив будинок військового лідера руху ХАМАС: опубліковано відео

Ізраїль розбомбив будинок військового лідера руху ХАМАС / Фото Reuters

Ізраїль і бойовики ХАМАС бомблять одне одного - найбільший з 2014 року конфлікт триває вже сьомий день.

Бойовики ХАМАС у ніч проти неділі продовжили обстріл Ізраїлю, а ізраїльські військові завдали нових ударів по Сектору Гази й підірвали будинок лідера ХАМАС. Найбільший з 2014 року конфлікт триває вже сьомий день.

"Сьогодні ввечері ХАМАС обстріляв центр і південь Ізраїлю великою кількістю ракет. Оператори нашої системи повітряної оборони допомагають захищати небо Ізраїлю і його жителів", - йшлося у нічному повідомленні Армії оборони Ізраїлю, повідомляє BBC.

Жителі Тель-Авіва і Беер-Шеви знову були змушені ховатися в бомбосховищах після того, як почули сирени, що попереджають про ракетний обстріл. П'ять ракет були перехоплені системою "Залізний купол" над Беер-Шевою, сім впали на відкритій місцевості, уточнила телекомпанія "Кан".

Орієнтовно 55 ракет було випущено по Тель-Авіву і центральній частині країни під час нічного обстрілу з боку ХАМАС, заявив вранці представник армії оборони Ізраїлю.

Палестинські ЗМІ своєю чергою повідомили, що ВПС Ізраїлю за останні кілька годин завдали інтенсивні авіаудари по численних цілях в Секторі Гази. Це сталося незабаром після широкомасштабного ракетного обстрілу Центральної і південної частини Ізраїлю, пише Times of Israel.

За даними ізраїльського порталу Walla, за годину ізраїльська авіація завдала понад 100 авіаударів - в основному по Північній і центральній частинах Сектора Гази.

Унаслідок одного з ударів був підірваний будинок лідера ХАМАС у Секторі Гази Яхьи Сінвара. Чи був хтось в цей час в будинку, поки не ясно. Вранці Армія оборони Ізраїлю опублікувала кадри вибуху будинку.

Влада контрольованого ХАМАС Сектора Гази повідомила в неділю про загибель 174 палестинців під час нинішньої ізраїльської військової операції. За повідомленням ізраїльських ЗМІ, в Газі стверджують, що 47 із загиблих - діти.

Крім того, за підрахунками ХАМАС, ще 1,2 тис. палестинців отримали поранення.

Водночас Ізраїль повідомив про 10 загиблих, у тому числі двох дітей.

Реакція Європи

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель скликав екстрену нараду Ради ЄС з питань зовнішньої політики. Міністри закордонних справ країн ЄС зберуться, щоб обговорити загострення конфлікту між Ізраїлем і Сектором Гази.

"Враховуючи тривалу ескалацію між Ізраїлем і палестинськими угрупованнями і неприйнятне число жертв серед цивільного населення, я скликаю екстрене засідання... Ми координуватимемо й обговорюватимемо, як ЄС може найкращим чином сприяти припиненню нинішнього насильства", - висловився Боррель на своїй сторінці у Twitter.

Загострення конфлікту Ізраїлю і Палестини - про що йшлося раніше:

Сектор Гази

Це вузька смуга землі вздовж Середземного моря, площею 360 квадратних кілометрів, передає Вікіпедія.

Де-юре ця територія є однією з двох частин частково визнаної арабської держави Палестина (поряд з територією Західного берега річки Йордан). На Сході та Півночі сектор межує з Ізраїлем, від якого він відділений розділовим парканом з контрольно-пропускними пунктами.

У 2005 році Ізраїль вивів свої війська з Гази, на даний момент фактична влада в регіоні належить ісламістському руху ХАМАС, визнаному в Ізраїлі, ЄС, США та низці інших країн терористичним угрупованням.

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти