ЄСПЛ закликав Путіна негайно відпустити Навального

В ЄСПЛ закликали звільнити Навального / instagram / navalny

За даними ЄСПЛ, влада Росії повідомила, що Навальний утримується в установі котра добре охороняється, а його камера обладнана відеоспостереженням.

Сьогодні Європейський суд з прав людини зажадав від влади Росії негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального, якого відправили до колонії через порушення умов випробувального терміну у справі Ів Роше.

На сайті Навального є копія листа, отриманого з суду адвокатом політика Ольгою Михайловою. У документі йдеться, що ЄСПЛ вирішив передати владі Росії вимогу звільнити Навального як мінімум на той час, котрий потрібен Страсбурзькому суду на розгляд скарги політика на дії й рішення російського суду.

Читати такожЕксперт пояснив, навіщо Путін посадив Навального і при чому тут Україна

ЄСПЛ обґрунтував цю вимогу власним регламентом - зокрема, правилом 39. Воно дає суду право вимагати від сторін розгляду застосування тимчасових заходів, необхідних для адекватного розгляду скарги. Суд має право на подібні вимоги в разі, якщо бачить загрозу життю або здоров'ю заявника. У листі, на ім'я Михайлової суд зазначив, що мова йде саме про таку ситуацію.

В ЄСПЛ розповіли, що перш ніж схвалити рішення суд поставив представникам Навального і владі Росії три питання:

За даними ЄСПЛ, влада Росії повідомила, що Навальний утримується в закладі, котрий добре охороняється, а його камера обладнана відеоспостереженням. Крім того, влада Росії повідомила суду, що Навальний має доступ до засобів зв'язку на території СІЗО, а також може дзвонити телефоном і зустрічатися з адвокатами.

Мін'юст Росії вимогу ЄСПЛ називає свідомо нездійсненною. Глава відомства Костянтин Чуйченко заявив, що для такого кроку в російському законодавстві немає жодних підстав.

У коментарі, яке відомство надало ВВС, Чуйченко назвав вимогу ЄСПЛ "явним і грубим втручанням у діяльність судової влади суверенної держави".

"Ця вимога є необґрунтованою і неправомірною, оскільки не містить вказівки ні на один факт, ні на одну норму права, які дозволили б суду винести таке рішення", - цитує пресслужба мін'юсту слова Чуйченка.

Суд над Навальним 2 лютого - про що раніше писав Главред:

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти