Китай "подарував" світу бубонну чуму: що це, симптоми і чи загрожує нова пандемія

У Китаї зафіксували бубонну чуму / Pixabay.com

У Китаї місцеві жителі їдять бабаків тарбаганів. Найчастіше це приводить до сумних наслідків, бо ці гризуни є переносниками чуми.

Китай «подарував» світу коронавірус 2020, який убив понад півмільйона людей. Тому повідомлення про те, що в автономному районі Китаю Внутрішня Монголія місцевому скотарю поставили діагноз «бубонна чума», блискавично занепокоїло не тільки владу країни, але і весь світ.

Про це пише агентство Сіньхуа.

За інформацією, влада Китаю вже вживає заходів, щоб попередити спалах.

Третій рівень епідеміологічного попередження оголошено після надходження до лікарні міста Баян-Нур пацієнта з підозрою на бубонну чуму. Медики відзначають, що існує небезпека поширення чуми серед населення.

«Пацієнт до захворювання бував в епідеміологічному вогнищі бубонної чуми. Зараз пацієнт проходить ізольоване лікування, його стан оцінюється як стабільний», — зазначили в комітеті охорони здоров'я міста Баян-Нур.

Місцева влада, вказуючи на об'єктивні ризики, радить населенню стежити за особистою гігієною й уникати місць, де водяться гризуни. Чиновники радять звертатися до медиків при нездужанні і підвищеній температурі. Відзначається, що в Китаї діє заборона на полювання на гризунів. Зокрема, на тарбаганів, яких також називають монгольськими бабаками. Крім того, їх не можна вживати в їжу або тримати вдома.

За офіційними даними, деякі степові мешканці у північній частині Китаю, а також у Монголії їдять тарбаганів. Найчастіше це приводить до сумних наслідків, бо гризуни є переносниками чуми.

Також місцевим жителям заборонили полювати і вживати в їжу ховрахів та інших тварин, зобов'язали повідомляти про мертвих і хворих звірів і раптові смерті людей.

Що таке бубонна чума?

Це небезпечна смертельна хвороба, яка виникла в країнах Азії. Це одна з клінічних форм чуми (зоонозної природно-вогнищевої бактеріальної інфекційної хвороби).

Бубонна чума забрала мільйони людських життів у Європі, де її називали "чорною смертю".

Згідно з даними ВООЗ, смертність від чуми складає 30-100%, якщо її не лікувати.

До кінця XIX століття ця важка хвороба не піддавалася лікуванню. Після винаходу вакцини проти чуми й початку застосування на практиці деяких антибіотиків, летальність дещо спала. Але одужати від чуми можна тільки в тому разі, якщо вчасно почати лікування.

Симптоми бубонної чуми

Бубонна чума належить до інфекційного захворювання гострої форми, викликаного потраплянням до організму збудника через шкіру. Переносниками є блохи, які паразитують на пацюках та інших гризунах. Якщо чума набуває масштабного поширення, то може передаватися від тварин і від людей аерозольним шляхом.

Збудник чуми, який проник під шкіру людини, з током крові потрапляє на перші перешкоди – лімфатичні вузли. У них починається гострий запальний процес, який переходить на інші тканини. На тілі утворюються ущільнення – бубони. Звідси походить назва хвороби – бубонна або бубонська форма чуми.

Бубонна чума – симптоми

Лікування бубонної чуми

Усі хворі на бубонну чуму підлягають обов'язковій шпиталізації до спеціалізованих відділень інфекційних лікарень. Білизна, одяг, залишки їжі, посуд, предмети догляду та виділення пацієнта піддаються спеціальній обробці й дезінфекції.

Бубонна чума в історії людства

У період розвитку людства сталися три пандемії, за яких переважала бубонна форма чуми. За приблизними підрахунками, чума забрала життя 180-200 мільйонів людей. Пандемія, яка сталася у Європі та Азії в 1347-1351 роках, забрала життя понад 25 мільйонів людей.

Які ризики зараз - що кажуть фахівці?

Китай і Монголія — тисячолітні природні вогнища чуми, заявив спеціаліст з особливо небезпечних хвороб, доктор медичних наук Владислав Жемчугов.

Про це Жемчугов розповів в ефірі радіостанції «Говорить Москва».

За його словами, немає нічого дивного у спалаху бубонної чуми в КНР.

«Там є спеціальні служби <...>, і монгольські відповідні служби, тому я думаю, що нічого страшного немає», — сказав Жемчугов.

Інфекціоніст зазначив, що і деякі прикордонні з азійськими країнами регіони Росії — Тува, Алтай, Іркутська область — також є природними вогнищами бубонної чуми.

«Це дійсно часто трапляється — і восени було в Китаї, у нас було кілька років тому на Алтаї», — пояснив Жемчугов.

Він додав, що місцеві жителі їдять бабаків, ховрахів, блохи з яких проникають у помешкання.

За словами лікаря, зараз в Китаї оголосять реальний карантин з військами, оскільки бубонна чума є інфекцією першої групи небезпеки.

Читати такожУ ВООЗ заявили про початок другого піку пандемії коронавірусуНагадаємо, раніше спалах бубонної чуми був зафіксований на заході Монголії. У регіоні запровадили карантинні обмеження на невизначений термін, а на Алтаї і Туві закрили кордони з країною.

Додамо, що 27-річного чоловіка і жінку 29 червня госпіталізували до лікарні після того, як вони з'їли сире м'ясо бабака. Спалахи чуми періодично трапляються в Монголії. Зокрема, в 2019 році від бубонної чуми там померла пара, яка теж вживала сире м'ясо бабака.

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти